INVESTICIJSKI SAVJETI

Što je Vandoren pisao Čačiću

27.02.2012 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon što se u medijima pojavila neslužbena vijest da je Paul Vandoren, šef delegacije EU-a u Hrvatskoj, 30. siječnja uputio pismo prvom potpredsjedniku Radimiru Čačiću u ime svih 27 zemalja članica u kojem se žali na lošu investicijsku klimu u Hrvatskoj i u kojem predlaže niz mjera koje bi stranim ulagačima olakšale posao u našoj zemlji, Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj potvrdila je za tportal da su svi medijski navodi točni

U pismu upućenom Radimiru Čačiću, Paul Vandoren je sažeo probleme s kojima se suočavaju tvrtke koje ulažu u Hrvatskoj te je ponudio rješenja za iste. Vandoren tako smatra da su se strane tvrtke suočile s raznim poteškoćama kada su u pitanju izravna strana ulaganja, a to su prije svega neprovođenje postupka javne nabave, disciplina plaćanja odnosno neplaćanje računa na vrijeme, parafiskalni nameti, carinci koji ne poštuju službeno mišljenje carinske uprave, izdavanje raznih vrsta dozvola i nefunkcioniranje poreznog sustava unatoč vrlo visokoj usklađenosti hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a.

'Problemi su različiti. Međutim, tu možemo istaknuti one povezane s nedostatkom predvidljivosti i dugotrajan postupak. Ipak, postoje i druge stvari u igri', piše Vandoren.

'Uzeli smo u obzir činjenicu da je u Vladinom programu jedan od ciljeva stvaranje pogodnog okruženja za privlačenje stranih ulaganja ili onih nacionalnih, nije važno. Dakle, cilj je tu, mi ga u potpunosti podržavamo jer smatramo da investicije imaju ključnu ulogu u oporavku gospodarstva i smanjenju nezaposlenosti. U konstruktivnoj sferi, u atmosferi dijaloga, stvorili smo niz vrlo konkretnih preporuka za prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u nadi da ćemo s vremenom dobiti rješenja. EU preporuka je također i stvaranje 'one stop shopa' (Hitro.hr), tako da strani investitori znaju gdje tražiti rješenje za svoje probleme. S obzirom na to da su u određenoj mjeri neka pitanja izvan nadležnosti prvog potpredsjednika, možda će biti korisno da Vlada uzme u obzir stvaranje međuministarske radne skupine za rješavanje tih pitanja', stoji u pismu Vandorena.

Vandoren naglašava da preporuke koje predlaže EU proizlaze iz iskustva tvrtki iz država članica Europske unije u posljednjih godinu dana ili dvije, kada su nove mjere poduzete.

'Treba čekati kakvi će učinci biti. Prerano je znati da li će se zaista te preporuke i prihvatiti', zaključio je Vandoren.

PR stručnjakinja koja brine o medijskoj slici potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva kazala je za tportal da je Čačić već poduzeo korake da eliminira sve prepreke prijašnje Vlade, pa je u tom kontekstu i pokrenuo osnivanje Agencije za konkurentnost i investicije.