ŠAMAR ŠARLATANIMA

Što je otkrila golema studija cjepiva i autizma?

28.05.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Nova, dosad najveća studija nuspojava cijepljenja provedena na golemom uzorku djece pokazala je da ne postoji baš nikakva veza između cjepiva i autizma pa čak ni između autizma i žive

Nažalost, jasno je da antivakcinaliste čak ni ovako uvjerljive činjenice neće pokolebati, jer će ih vjerojatno objasniti urotom Velike Farme i državnih vlasti, osobito zato što je rad objavljen u časopisu zvučnog imena Vaccine. No što drugo očekivati kada je jedno istraživanje objavljeno u ožujku 2014. u časopisu Pediatrics utvrdilo da ne postoji nikakva količina dokaza koja bi gorljive protivnike cijepljenja uvjerila da su u krivu - ni podaci o rizicima obolijevanja, ni o opasnostima bolesti, ni zastrašujuće slike oboljelih, niti ispravke lažirane studije o autizmu. Štoviše, američka je analiza pokazala da navedeni znanstveni argumenti nerijetko čak djeluju kontraproduktivno. Dio zasluge za takvo raspoloženje treba, naravno, pripisati i lobiju alternativnih medicinara koji žive od sustavnog podrivanja autoriteta konvencionalne medicine utemeljene na dokazima.

U novoj metastudiji, koja je provedena pod vodstvom prof. Guya Eslicka sa sveučilišta u Sydneyju, analizirani su podaci prikupljeni u pet ranijih istraživanja u kojima je sudjelovalo 1.256.407 djece te u pet 'studija parova' u kojima je sudjelovalo još 9.920 djece. Studije parova uspoređuju pacijente koji su imali određeni ishod, u ovom slučaju dijagnozu autizma, s vrlo sličnim skupinama koje ga nisu imale kako bi se utvrdilo je li kod njih postojala ikakva razlika u izlaganju određenim čimbenicima kao što su primjerice cjepiva. S druge strane u većim studijama analizirani su dijelovi populacije kako bi se utvrdilo koliki je udio djece obolio od autizma među cijepljenima, a koliki među necijepljenima.

Autori studije došli su do triju ključnih zaključaka:

- ne postoji povezanost između cijepljenja i autizma
- ne postoji povezanost između cijepljenja i spektra autističnih poremećaja
- ne postoji povezanost između autizma i cjepiva MMR

'Nalazi nisu pokazali ništa. Vjerojatnost je ispala nula, nula, nula! To znači da ne postoji veza... Ne možete dobiti uvjerljivije rezultate od toga', rekao je Eslick.

Autizam ne uzrokuje čak ni živa!

Da stvar bude zanimljivija, studija je pokazala da čak ne postoji ni veza između autizma i izlaganja živi, uključujući i Thimerosal, spoj žive koji se svojevremeno upotrebljavao kao konzervans za cjepiva i proizvode poput tinte za tetoviranje. Ovaj spoj danas se više ne koristi u Europi i SAD-u zbog neutemeljene panike koja se oko njega stvorila.

Otpor cijepljenju postoji isto toliko dugo koliko i samo cijepljenje. Najsnažniji je uvijek bio u redovima vjerskih skupina, osobito onim fundamentalnijim, ali i među njuejdžerima te pobornicima alternativnih, prirodnih, biljnih, tradicionalnih i drugih sličnih metoda liječenja.

Snažan vjetar u krila dobio je 1998. nakon objavljivanja prevarantskog istraživanja u kojem je britanski kirurg (dakle ne stručnjak za viruse, epidemije, zarazne bolesti i sl.) Andrew Wakefield ustvrdio da cjepivo MMR protiv ospica, zaušnjaka i rubeole uzrokuje autizam i upalne bolesti crijeva.

Četiri godine nakon objavljivanja njegove studije u časopisu Lancet, znanstvenici nisu uspjeli reproducirati njegove rezultate, niti potvrditi njegove hipoteze. Godine 2004., Sunday Times je razotkrio da je Wakefield bio u sukobu interesa, jer je zastupao obitelji autistične djece pred sudovima i promovirao svoje cjepivo; koautori sporne studije su se povukli, a Lancet je 2010. povukao rad. Wakefieldu je konačno zabranjena medicinska praksa u Velikoj Britaniji.

Unatoč tome, brojni pseudoznanstvenici, kvaziliječnici, alternativci, antivakcinalisti i neodgovorni mediji do danas su nastavili širiti neutemeljenu paranoju koja je rezultirala najvećom štetom za suvremenu medicinu u povijesti. Posljedica ove propagande jest to da su se danas donedavno suzbijene bolesti poput ospica pa čak i dječje paralize ponovno počele javljati i širiti razvijenim zapadnim zemljama.