JEŽIĆ NA SUDU

Što je krunski svjedok rekao o milijunima eura mita za Sanadera?

08.03.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Robert Ježić, vlasnik Diokija i ključni svjedok u aferi Ina - MOL u kojoj se Ivu Sanadera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, kazao je da je u istražnom zatvoru, u kojem je proveo četiri mjeseca i 19 dana, odlučio s cijelom pričom izaći u javnost

'Savjetovao sam se s odvjetnikom, iznio mu cijeli slučaj i on mi je sugerirao da idemo u USKOK. U zatvoru sam imao vremena o svemu razmišljati, smetao me taj novac u sustavu, a u to vrijeme događala se i jaka medijska ofenziva vezana za kupovinu Ininih dionica preko ciparskih firmi. Sve sam zbrojio i zaključio da provjere računa mogu dovesti do mene', kazao je Ježić.

Tijekom svjedočenja, koje je s pauzom trajalo skoro pet sati, Ježić je potvrdio da je polovina od 10 milijuna eura MOL-ovog mita uplaćena na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast, dok je preuzimanje ostatka novca trebao riješiti Sanaderov brat Flavio.

'Krajem 2008. na jednom od sastanaka u Sanaderovom uredu, on je postavio pitanje je li moguće organizirati primitak kakvog većeg iznosa novca iz inozemstva koji bi on trebao dobiti. Pitao me je li moguće organizirati primitak 10 milijuna eura koje je trebao dobiti od MOL-a.

Odgovorio sam da vjerujem da to ne bi trebao biti nikakav problem, ali i dodao da bi naknada za troškove tog transfera mogla iznositi i do 20 posto. Taj njegov zahtjev je izgledao kao da je dosta žurno, kao da to sve treba brzo organizirati. Kada sam mu rekao da bi troškovi transakcije mogli iznositi i do 20 posto iznosa, rekao je: 'Nećeš valjda meni to naplatiti?', kazao je Ježić i dodao da mu je Sanader rekao da se radi o naknadi za konzalting.

Sredinom lipnja 2009. na račun Ježićeve tvrtke sjelo je prvih pet milijuna eura, a u jesen te godine vlasnik Diokija kaže da je sve povezao i odlučio da ostatak novca ne ide na račun Xenoplasta.

'Vozeći se u avionu prema Milanu gdje smo išli na utakmicu Lige prvaka iskoristio sam priliku i rekao da ne želim da Xenoplast primi preostalih pet milijuna eura. Rekao mi je da je to u redu i primio je to mirno', istaknuo je Ježić, dodavši da su dan nakon utakmice išli na doručak i na Sanaderov prijedlog pošli u Zürich u kojem su se našli sa Sanaderovim bratom.

'U jednom hotelu razgovarali smo i on je bratu Flaviju rekao da ja više neću organizirati te da će on to preuzeti. Iz toga sam zaključio da se radi o drugom dijelu posla. Brat mu nije bio iznenađen i bio je upućen', kazao je Ježić.

Na pitanje Sanaderova odvjetnika Čede Prodanovića zašto je pristao svjedočiti u slučaju koji se uopće nije istraživao i kojega 'ne bi bilo' bez njegova iskaza, kazao je da je u svojoj paranoji smatrao da se lako može utvrditi tijek kolanja novca, iako novac namijenjen Sanaderu u to vrijeme više nije bio na računu tvrtke Xenoplast, već je premješten u drugu tvrtku u sustavu Dioki grupe.

Ježić je u više navrata potvrdio i da je tim novcem raspolagao unutar svojih tvrtki, a na pitanje obrane zašto ga nije predao Sanaderu ako je njemu bio namijenjen, kazao je da nije imao gdje i kada. Pojasnio je da se najprije čekalo da prođe dovoljno vremena od uplate, a kasnije je završio u istražnom zatvoru, kao i Sanader.

'Taj novac nikada nije bio moj i ja sam ga spreman vratiti. Novac se nalazi na računu moje tvrtke', kazao je Ježić, ponavljajući da je novac bio namijenjen Sanaderu.

Na upit zna li čiji je novac, odgovorio je da mu je potpuno jasno da je to MOL-ov novac i da ništa drugo ne može zaključiti.

Odgovarajući na Sanaderova pitanja, Ježić je kazao da nikada nije s ruskim tvrtkama planirao ulaganja u Srbiji te da bivšeg premijera nije tražio da ga upozna sa šefovima bankarske grupe Unicredito da bi mu odobrili kredit za kupnju dionica riječkog dnevnika Novi list koji je do kraja prošle godine bio u njegovu vlasništvu.

Sanader je u konačnici prigovorio cijelom Ježićevom iskazu, posebno dijelu da je polovinu MOL-ovog mita trebao srediti njegov brat. Njegova je obrana ustvrdila i da se 'neistinit iskaz prilagođava činjeničnom stanju utvrđenom tijekom dokaznog postupka' te da je Ježić danas svjedočio drugačije od onoga što je u dva navrata ispričao u USKOK-u.

'Novac za koji se Sanader tereti, a koji je Ježić potrošio, zapravo je njegov honorar za angažman koji su Rusi trebali imati u Omišlju', ustvrdio je Prodanović.

Suđenje se nastavlja za sedam dana svjedočenjem bivšeg člana Uprave Ine Joze Petrovića i bivšeg potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca.