ISTRAŽIVANJE

Što je bilo najvažnije 2013. i što se očekuje od 2014.

31.12.2013 u 19:48

Bionic
Reading

Papa Franjo najpozitivnija je osoba u 2013. u svijetu, smatra 41 posto građana Hrvatske. Predsjednik Ivo Josipović je za 12 posto građana najpozitivnija osoba u Hrvatskoj, a slijede ga ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović, stoji u istraživanju objavljenom za HRT

Uz treće mjesto na popisu pozitivaca, premijer je i prvi na listi negativaca u 2013. Na drugom je mjestu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a slijede Ivo Sanader i Nadan Vidošević. Najvažniji događaj za 57 posto građana je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Uhićenje Nadana Vidoševića drugo je po važnosti, a referendum o braku izdvojilo je 14 posto građana.

Izbor novog Pape najvažniji je svjetski događaj prema mišljenju čak 58 posto građana. 12 posto izdvojilo je krizu u Siriji, odnosno američku aferu u vezi s prisluškivanjem. Više od polovine građana smatra da je proteklu godinu obilježila nezaposlenost, dok 29 posto izdvaja gospodarsku krizu i stalni pad BDP-a.

Na vrhu ljestvice najnegativnijih svjetskih osoba - je američki predsjednik Barack Obama. Iako je za većinu ispitanika ulazak u EU događaj godine, ista ta Unija - prema mišljenju njih 69 posto - nije ispunila očekivanja. A da ćemo živjeti lošije u 2014. - smatra ih čak 47 posto. Ništa manje pesimističan odgovor ni na pitanje kada ćemo izaći iz krize. Tek za 10 godina - smatra gotovo 45 posto anketiranih.

Ipak, većina nije za prijevremene izbore. Vlada je za svoj rad dobila jedva prolaznu ocjenu - dvojku; tako misli 34 posto ispitanika, a čistu jedinicu daje joj ih gotovo 30 posto. Da nas Vlada Zorana Milanovića vodi u lošem smjeru - smatra 62 posto ispitanika; čak 79 posto ne vjeruje da do kraja mandata može zemlju izvući iz gospodarske krize.

Više možete pročitati ovdje