OTKRIVAJU MILJENIĆ I MARIĆEVA SUPRUGA

Što Hrvatska čini da izbavi Veljka Marića?

10.02.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će Veljka Marića, branitelja koji u Srbiji odslužuje 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, vratiti u Hrvatsku

'Ne mogu vam reći da će se to dogoditi sutra, ali to će se dogoditi', rekao je Miljenić u emisiji 'Pressing' televizije N1.

Marićeva supruga Marijana u istoj je emisiji rekla da se nijedna vlast nije dovoljno zauzela za to da se on vrati u Hrvatsku. Ipak, rekla je kako misli da se njezin suprug, kojega je posljednji put vidjela u subotu, osjeća dobro.

'Događaji u Hrvatskoj daju mu nadu da će uskoro biti u Hrvatskoj', rekla je.

Miljenić je rekao da Srbija mora povući zakon na temelju kojega je Marić osuđen.

'Krivični zakon u Srbiji i hrvatski Kazneni zakon imaju slične odredbe, ali u Srbiji je donesen poseban zakon kojim je uvedeno kvaziuniverzalno načelo. Postoji univerzalno načelo prema kojem svaka država može teretiti za ratne zločine, ali u svim zemljama ono se provodi samo ako je ta osoba dostupna. Srbija je uvela vrstu mini-Haaga i to je neprihvatljivo', rekao je Miljenić.

Na pitanje bi li pristao ustupiti Srbiji slučaj 'kapetana Dragana' za slučaj Veljka Marića, Miljenić je odgovorio niječno.

'Sudit ćemo Draganu u Hrvatskoj, a Marić će kad-tad završiti u Hrvatskoj', rekao je Miljenić.

U Srbiji je otvorena druga istraga protiv Marića.

'Srbija traži da Hrvatska dostavi izjave i dokumente, a Hrvatska dosad to nije napravila i to je problem. Srbija neće odustati od te istrage, a ona stoji dvije godine na mjestu', objasnila je Marijana Marić i dodala da se tu kao problem pojavio Zakon o ništetnosti koji je 2011. donijela vlada Jadranke Kosor.

'Zbog tog zakona Srbija ne može dobiti dokumente i svjedočenja. On štiti branitelje na području Hrvatske, ali Veljku u ovom trenutku taj zakon šteti i dok je on na snazi, ne vjerujem da će se vratiti u Hrvatsku', rekla je.

'Na neki način smo ucijenjeni - ako u ovom slučaju pristanemo na njihove zahtjeve, otvaramo beskonačan proces. Ovdje imamo individualnu sudbinu, koja je grozna i koja se našla između dviju država. Da pristanem postupati po optužnicama JNA i na to da njihovo pravosuđe može raditi što god hoće i gdje hoće - to neću napraviti', komentirao je Miljenić.

Supruga Veljka Marića upitala je Miljenića zašto onda nitko nije reagirao 2010, kada je Marić uhićen.

'Da se možemo vratiti u 2010... to su radili neki drugi ljudi, to morate njih pitati. Zašto je to bilo tako, ja zaista ne znam. Slažem se da se trebalo napraviti drugačije, ali sada se moramo pokušati izvući iz situacije ovakve kakva jest', odgovorio joj je.

Na pitanje treba li zakonom zabraniti samovoljan odlazak hrvatskih građana na inozemna ratišta, ministar je odgovorio niječno.