PLAN 21 NA 'MREŽI SVIH MREŽA'

Što građani očekuju od Kukuriku koalicije?

21.09.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Iako dolačkim 'kumicama', ali i prodavači(ca)ma na tržnicama drugih velikih gradova, promotivni materijal koji su im prošlog vikenda dijelili čelnici Kukuriku koalicije nije govorio puno, baš kao što ni javni poziv svim građanima Hrvatske da komentiraju, daju sugestije i prijedloge na famozni Plan 21 u prvi mah nije bio jasan, prilično velik broj građana odlučio se za novi oblik komunikacije s političarima

Predstavljanje Plana 21 u klubu Tvornica, izlazak među građane sa sugestijom da daju svoje primjedbe, ali i da se od njih u izravnom kontaktu čuje 'što imaju za reći' potencijalnim nositeljima državne vlasti, pa i prezentacija istog tog programskog okvira koja će, počevši od Varaždina, u idućih mjesec dana proći cijelu Hrvatsk,u doista je novost u hrvatskoj politici

Doduše, bilo je malo teže i očekivati da će baš svatko od kontaktiranih i zainteresiranih, a takvih je na tržnicama bilo dosta, odmah po povratku kući 'krenuti na net' kako bi pročitao i komentirao Plan 21, no zanimanje očito postoji

Brojka od 500-tinjak postavljenih upita i isto toliko dobivenih odgovora na internetskim stranicama Kukuriku koalicije, pa i onih više od 1.850 koji su Facebooku kliknuli 'sviđa mi se' na njihovom profilu, definitivno nije relevantan podatak koji može ukazati na bilo što, no ipak je zanimljivo zaviriti unutra i pokušati prepoznati što građane konkretno zanima.

Samo letimičan pogled na svaku od točaka Plana 21 ukazuje kako su obrazovanje i znanost, turizam i poljoprivreda, ali i stvari koje se odnose na poboljšanje standarda građana, definitivno u središtu pozornosti onih koji su se odlučili 'otvoriti dijalog' s online timom Kukuriku koalicije. Uz obećanje kako će 'razmotriti sve prijedloge, a one korisne i ugraditi u konačni program', iz koalicije i podsjećaju kako njihov izborni program trenutačno predstavlja dijalog s građanima i civilnim društvom iz kojeg će i koristiti stručne primjedbe i prijedloge.

Vrlo konkretno, građane je zanimalo što će biti s minimalnom plaćom ('bilo bi neodgovorno licitirati točnim iznosima, no zajamčeni iznos mora biti takav da omogućuje dostojanstven život, a ne životarenje' – stoji u odgovoru) ili povećanjem mirovina ('osigurati pristojne, zaslužene mirovine i ne dozvoliti njihovo ograničavanje i stagniranje svaki put kad u proračunu zaškripi' – odgovoreno je).

'Planiramo i ostvariti koncept tzv. SOS trgovina namijenjenih opskrbi osnovnim životnim namirnicama isključivo socijalno ugroženih građana. Proizvodi koje bi takve trgovine nudile bit će oni koji će u skorije vrijeme biti povučeni s polica zbog isteka roka. Cijena takvih proizvoda bit će značajno umanjena', obećano je u predstavljanju Plana 21.

Iz Kukuriku koalicije je potvrđeno i kako ne namjeravaju provoditi opću reviziju statusa branitelja, no svakako će 'razmotriti spoznaje o mogućim zlouporabama u pojedinačnim slučajevima'. 'Provest ćemo sređivanje registra branitelja radi utvrđivanja pravog statusa branitelja, razlikujući branitelje i branitelje dragovoljce, ali i borbeni i neborbeni sektor', poručuju iz koalicije.

Bitno pitanje, koje kao vruć krumpir mnogi izbjegavaju, jest status i položaj pripadnika LGBT zajednice. Uz općeniti odgovor tipa 'izjasnili smo se za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnog suglasnog partnera', stoji i nešto što baš neće usrećiti one koji već dugo čekaju jasno određenje Kukuriku koalicije: 'To opredjeljenje ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera'.

Još jedno 'vruće' pitanje jest legaliziranje lakih droga. Koalicija predlaže da 'posjedovanje manjih količina lakih droga za vlastite potrebe bude kažnjivo djelo u sferi prekršaja, a kazneno da odgovaraju proizvođači i trgovci drogom'. 'Konzumenti su žrtve i njima treba pomoći. Proizvođači i dileri su agresori koji se bogate na tuđoj slabosti i nesreći', kategorični su u Kukuriku koaliciji.

'Može li pijetao susjeda Jože biti maskota Kukuriku koalicije?'

U 'pitanjima i odgovorima' o Planu 21 i Kukuriku koaliciji ima i šaljivih pitanja poput onoga: 'Je l' može pijetao mog susjeda Jože biti glavna maskota koalicije', pa i nekih jezičnih savjeta uz zamolbu za izbacivanje stranih riječi ako postoje adekvatne hrvatske, no i posve otvorenih kritika.
'Sve što sam uspjela iščitati su riječi: trebalo bi, potrebno je, objektivizirat ćemo, formulirati, definirati… Tko će to raditi? Mislim da je ovom narodu puna kapa formuliranja i definiranja. Potrebno je to provesti u djelo i napraviti konkretne projekte i pomake', stoji u jednom komentaru uz napomenu kako 'imamo 40 posto nepismenog stanovništva, a oni pričaju o objektiviziranju, formuliranju i definiranju'.

Upravo su mladi najčešće na udaru zla droga, pa je nužna njihova dodatna edukacija. Uz tu orijentaciju, navode se i brojne mjere za poboljšanje standarda učenika i studenata, poput besplatnog školovanja i prijevoza te jednosmjenske nastave, ali i zalaganje da 'zdravstveni odgoj, uključujući seksualni, bude osnova za poznavanje vlastita tijela, kao i za prevenciju od ozljeda i bolesti'. I za vjeronauk samo općenito odgovaraju kako je 'ponuda vjeronauka u školama obveza Hrvatske temeljem ugovora s Vatikanom'.

Unatoč obećanjima da neće biti 'revanšizma' kad (i ako) dođu na vlast, vrlo je znakovita poruka u odgovoru na upit o sudbini onih koji su u državnu upravu došli po kriteriju stranačke podobnosti. 'Oni koji su došli s politikom, moraju s njom i otići. Koliko je takvih u ovom trenutku, teško je reći. Na sve upite koliko je trenutačno zaposlenih u državnoj upravi, HDZ nam nije dao odgovor', upozoravaju iz Kukuriku koalicije.

Iako je gospodarstvo, posebice gospodarska platforma, ključni element Plana 21, zanimljivo je da do sada u tom segmentu nema nijednog pitanja. Slično je još samo prošlo poglavlje 'Zdravlje za sve', no jasno je kako će i o gospodarstvu, ali i reformi zdravstva građani itekako imati što pitati čelnike Kukuriku koalicije i od njih očekivati posve jasne i precizne odgovore.

Plan 21 neće ostati 'mrtvo slovo na papiru'. Ne obećajemo nemoguće, a obećano ćemo ostvariti', poručuju za kraj iz Kukuriku koalicije.