KREIRANJE VANJSKE POLITIKE

Što čeka Hrvata ranjenog u Ukrajini i što s ostalima? 'Informacije osobe koja je u tome sudjelovala izuzetno su važne'

10.06.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Hrvatski državljanin koji je ranjen na ukrajinskom bojištu prebačen je u Hrvatsku. Prijevoz mu je osiguralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo zdravstva. Hospitaliziran je u kliničkoj bolnici Dubrava. Njegovo stanje je stabilno, ali ima više težih ozljeda od raznih eksplozivnih naprava

Više detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je razgovarao s vojnim analitičarom Ivicom Mandićem.

Tridesetdvogodišnjaka čeka sigurno još jedna operacija, a Mikić je pitao vojnog analitičara Mandića i hoće li se njime baviti i naše službe. Mandić kaže kako je normalno da uređenoj demokratskoj državi nadležne službe MUP i DORH obave razgovor sa svojim građaninom koji je stradao u ratnom sukobu u drugoj državi.

Koje bi ih informacije mogle zanimati, pitao je reporter.

"Prije svega kako je nastradao. Što se tiče MUP-a utvrdit će se njegov status, što je radio tamo s obzirom na to da se radi o pripadniku profesionalnih oružanih snaga u Ukrajini s ugovorom", rekao je Mandić i dodao kako 32-godišnjak ne može kazneno odgovarati.

"Nije član terorističke organizacije, a ukrajinska vojska nije neprijateljska formacija što se tiče Hrvatske i njene vanjske politike i sigurnosti", dodao je.

Koliko njegove informacije mogu biti od koristi u izvlačenju zarobljenog Hrvata, pitao je analitičara reporter.

"Siguran sam da će za potrebe kreiranja vanjske politike Hrvatske obavještajna zajednica s njim obaviti razgovor i tražiti informacije jer medijskim prostorom u Hrvatskoj su razni gosti dolazili koji pričaju stvari koje mogu i ne moraju biti istinine. U principu se radi o kreiranju vanjske politike Vlade Republike Hrvatske da bi se napravila prava slika, ali i mjere vezano za mogući pristup građana Hrvatske profesionalnim snagama Ukrajine.

Ima još pripadnika tamo, što s njima, kako će se planirati buduće akcije spašavanja, kako će se humanitarno pomoći - te informacije osobe koja je sudjelovala su izuzetno važne i znat ćemo konkretno što treba učiniti bez velikog filozofiranja", rekao je Mandić.

Cijeli razgovor možete pogledati na portalu DNEVNIK.hr.