ČEKA SE ODGOVOR MOGUĆEG KUPCA

Što će biti s famoznom Titovom vilom na Plitvicama, tajnog imena Objekt 99?

29.03.2018 u 06:43

Bionic
Reading

Nedaleko od Plitvičkih jezera, u dubokoj šumi do koje dolazi vijugava cesta, nalazi se vila Izvor, rezidencijalni objekt Josipa Broza Tita, koja se u vrijeme Jugoslavije nazivala tajnim imenom Objekt 99. Vila, koju su gradili zarobljenici kamenom dovučenim s Medvednice, gotovo 20 godina prepuštena je vandalima i zubu vremena. Njezino vlasništvo je pak priča za sebe. Kako doznajemo, objekt kojem je trenutno vlasnik država ponuđen je Nacionalnom parku Plitvička jezera. No ne besplatno

Ovo kameno zdanje s drvenim detaljima gordo se uzdiže iznad potoka Plitvice, istog onog koji vodom napaja famozni Veliki slap, a koji dolaze vidjeti milijuni turista iz cijelog svijeta. No rijetko koji od njih zna da tamošnje šume skrivaju ovaj ogroman objekt građen poslije Drugog svjetskog rata za Tita. Doduše, jugoslavenski maršal vilu je posjetio svega dva ili tri puta, a jedan posjet ovjekovječen je i fotografijom.

Početkom agresije na Hrvatsku u vili su navodno stolovali tamošnji pobunjeni Srbi, a nakon oslobođenja pripadnici hrvatskih specijalnih postrojbi, potom djelatnici Nacionalnog parka. I tako je vila koliko-toliko bila čuvana sve do početka 2000. Nestankom čuvara nestalo je iz vile sve ono što se moglo odnijeti - namještaj, oplate, utičnice - a što se nije moglo nositi uništili su vandali i prepustili zubu vremena.

Vila je pak uskrsnula prije nekoliko godina, kada je osvanula na popisu atraktivnih stotinu objekata kojih se država htjela riješiti. Famozni projekt pod nazivom Projekti 100, koji je iznjedrio tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom, neslavno je propao. Iako za ovaj objekt nikada nije objavljen javni poziv za kupnju, govori se da su čak 22 investitora iskazala interes za ovo zdanje koje se prostire na šest tisuća kvadrata.

A što je danas? Vila je u vlasništvu države nakon što je prethodnih desetljeća više puta prelazila u ruke Nacionalnog parka pa opet vraćana državi. Krajem prosinca prošle godine Ministarstvo državne imovine donijelo je konačnu odluku o njezinoj prodaji. Temeljem Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, Ministarstvo državne imovine je vilu Izvor po pravu prvokupa ponudilo Ličko-senjskoj županiji i Općini Plitvička jezera. No iz Ministarstva za tportal kažu kako su oni odbili mogućnost kupnje.

Stoga je ponuđena Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera. Oni se pak još nisu očitovali.

  • +30
Vila Izvor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Neslužbeno doznajemo kako je načelni stav da je neprihvatljivo to da Nacionalni park od države kupuje nešto što je zapravo više puta bilo u njihovom vlasništvu.

Doznajemo i da bi cijena vile Izvor mogla iznositi oko 15 milijuna kuna. Oko toga se uprava Nacionalnog parka tek treba očitovati, no kada bi se vratila u njihovo vlasništvo, time bi se spriječilo komercijalno iskorištavanje tog objekta, što je zasigurno bilo na umu investitorima koji su bili zainteresirani za kupnju.

Trenutno prevladava mišljenje kako ne bi bilo dobro od vile napraviti nekakav luksuzni hotel, već da bi se objekt mogao iskoristiti u znanstveno-istraživačke svrhe.

Komercijalizaciji objekta protivi se i Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera. 'Prodaja i prenamjena vile Izvor u turistički kompleks bio bi posljednji čavao u lijes Nacionalnom parku Plitvička jezera kao svjetske prirodne baštine. Time bi nadležno ministarstvo i Vlada jasno priznali da nisu sposobni niti žele 'odstraniti tumor', već svjesno i namjerno umrtvljuju nacionalno blago', stoji u njihovom opširnom tekstu na Facebooku.

Ističu kako je vila smještena iznad potoka Plitvice koji 'hrani' Veliki slap. Iz tog potoka nekada se i opskrbljivala vodom i nije spojena na vodovod, što dodatno otežava eventualno komercijalno iskorištavanje.

Doduše, briga za potok Plitvice nije spriječila masovnu apartmanizaciju koja se na tom području odvija desetljećima, kao i nicanje objekata što ispuštaju fekalije direktno u taj potok, o čemu je tportal opširno pisao.