USTUPILA DRŽAVA

Polovica famoznog dvorca koji je oduzet Ninoslavu Paviću postaje znanstvena meka

25.01.2018 u 15:42

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić potpisali su u četvrtak u Krapini ugovor kojim je država na 40 godina ustupila na korištenje dio dvorca Golubovca za potrebe znanstveno-edukacijskog centra. Drugi dio dvorca bio je u suvlasništvu Ninoslava Pavića te će se po početnoj cijeni od 600 tisuća kuna naći na javnon dražbi u ožujku

 Riječ je ustupanja polovice dvorca u državnom vlasništvu, dok drugu polovicu županija planira kupiti na dražbi, budući da je taj dio u vlasništvu tvrtke koja se nalazi u stečaju. Naime, Trgovački sud u Zagrebu je za 20. ožujka zakazao javnu dražbu za polovicu dvorca i parka Golubovec, stečajnu imovinu tvrtke Vilinske poljane u suvlasništvu Ninoslava Pavića, na kojoj će se nekretnine i zemljište na nešto više od 6400 kvadrata prodavati po početnoj cijeni od 600.000 kuna.

Na navedenim nekretninama u Donjoj Stubici upisano je pravo u korist razlučnih vjerovnika Karlovačke banke, bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje, bivše Varaždinske banke (Vaba), ali i Ministarstva financija. Budući da je dvorac Golubovec zaštićeni spomenik kulture i ima svojstvo kulturnog dobra, pravo prvokupa ima Republika Hrvatska.

Prodaja nekretnina tvrtke Vilinske poljane d.o.o uslijedila je nakon otvaranja stečaja te tvrtke u srpnju 2014. i odluke stečajnog upravitelja o prodaji nekretnina iz listopada 2015. godine. Na ovoj posljednoj zakazanoj javnoj dražbi početna cijena je više nego prepolovljena u odnosu na 1,3 milijuna kuna koliko je bila cijena na javnoj dražbi krajem prošle godine.

Na potpisivanju je bila i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja ovih dana ima izmješten ured u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 Predsjednica je naglasila kako je pitanje državne imovine nešto na što ona nailazi u razgovorima u svim dijelovima Hrvatske, te da je dosad upravljanje državnom imovinom predstavljalo veliki problem.

Kolar: Centar pokriva kemiju, biologiju, matematiku, fiziku, astronomiju

 'Mi bi tamo imali stalne postave koji bi pokrivali kemiju, biologiju, matematiku, fiziku, astronomiju. Znanstvene institucije iz RH mogle bi promovirati svoje nove projekte i zainteresirati gospodarstvo za njih da bi gospodarstvo ulagalo u znanost. To je jednostavno nešto što u Hrvatskoj dodatno treba i ono što nam fali', naveo je Kolar. Dodao je kako sada treba napraviti projektnu dokumentaciju, a sam projekt spasit će dvorac i kulturno dobro od propadanja.

 Pojasnio je i kako županija planira doći do druge polovice dvorca. "Vlada je vlasnik 50 posto tog dvorca, a drugu polovicu ćemo mi kupiti u stečaju preko trgovačkog društva na sljedećoj dražbi. Na taj način ćemo stvoriti sve preduvjete da možemo završiti projektnu dokumentaciju, javiti se na EU natječaje, povući sredstva i privesti dvorac svrsi", rekao je Kolar te podsjetio kako je na taj način obnovljen i dvorac Bračak u Zaboku, u kojem sada sjedište ima Regionalna energetska agencija.

 Kolar je na zamjerio da država izuzetno loše upravlja državnom imovinom što, naglasio je, nema veze s ovom Vladom, nego je to od početka tako.

 'Prvi dobar korak koji je napravilo Ministarstvo je novi zakon koji ide u smjeru toga da sva ona imovina koja je nepotrebno upisana na državu (ulice, parkovi, groblja) da se prebaci na jedinice lokalne samouprave. Drugo, ono što sam i rekao na sastanku premijera i Vlade sa županima te napomenuo jučer predsjednici, oko čega smo se i složili, da to nije lagan put i da tu nema rješenja preko noći', zaključio je Kolar.

 Gradonačelnik Donje Stubice Gospočić je za samu ideju revitalizacije dvorca i privođenja svrsi rekao kako se pojavila prije nekoliko godina. Mišljenja je da projekt ovakvog modernog, znanstvenog centra treba biti od nacionalnog interesa.