PREPORUKE STRUKE

Stiže nam prvi toplinski val, liječnica savjetuje: Voda nije dovoljna. Treba piti izotonične napitke

19.06.2022 u 18:53

Bionic
Reading

Početkom sljedećeg tjedna u Hrvatsku stiže prvi toplinski val, a temperature bi se trebale penjati i do 35 stupnjeva. Dejana Martinić, voditeljica smjene zagrebačke Hitne pomoći, dala je nekoliko savjeta o tome kako lakše prebroditi velike vrućine

U uključenju u dnevnik N1 televizije, liječnica ističe da, ako je to moguće, ne treba izlaziti iz kuće u središnjem dijelu dana - između 10 i 17 sati. Treba se prozračnije odjenuti, staviti kapu na glavu i zaštititi oči. Vrlo bitna je i prehrana – lagana prehrana, puna voća i povrća, upozorava liječnica i dodaje savjet koji dosad nismo često čuli.

'Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, ali nije dovoljna samo voda. Uzimanjem vode gube se oni naši bitni minerali važni za funkcioniranje, zato je preporuka da se uzimaju izotonični napici. Treba izbjegavati alkohol i smanjiti unos kofeina', savjetuje Martinić.

Dežurna liječnica također savjetuje da nije pametno spustiti temperaturu na klima uređaje na najniže vrijednosti jer nastupi toplinski šok kad izađemo vani.

  • +16
Požari divljaju Španjolskom Izvor: Profimedia / Autor: CESAR MANSO / AFP

'Neke preporuke su da temperatura u prostoriji kojoj boravimo bude otprilike sedam stupnjeva niža nego ona vani. Naravno da se građani većinom toga ne pridržavaju, ali trebalo bi to svesti na neke što je moguće primjerenije vrijednosti', ističe Martinić.