specijalno vozilo

Stiže najmodernija tehnologija; laserom pri brzini od 100 km na sat provjeravat će se svaki milimetar ceste

09.10.2019 u 09:36

Bionic
Reading

Hrvatske ceste (HC) nabavljaju specijalno vozilo, vrijedno šest milijuna kuna, u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže, piše u srijedu Večernji list

U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav pak imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 milimetara, a vertikalnog do plus/minus 15 milimetara.

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, u kojima nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.

Unutarnji prostor vozila služit će pak kao svojevrsni pokretni ured. S obzirom na to da će vozilo moći obavljati sve te zadatke i pri brzinama većim od 100 km/h, u HC-u ističu da sam proces snimanja neće imati negativan utjecaj na protočnost prometa, navodi dnevnik.

Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta 'Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama', koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.

Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-u ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća, donosi Večernji list.