pripremite kišobrane

Stiže jesen: Obilna kiša i olujno jugo očekuju nas za vikend

22.09.2023 u 06:13

Bionic
Reading

I posljednji cijeli dan ljeta bit će iznadprosječno topao i u većini krajeva suh, na Jadranu uz jako, pa i olujno jugo. U subotu, s promjenom godišnjeg doba, stiže i osjetna promjena vremena.

Povremena kiša često će biti i obilna, praćena grmljavinom, mjestimice vjerojatno i olujnim nevremenom, te sjevernim vjetrom i burom, također lokalno na udare olujnom. Pritom će se temperatura zraka sniziti na vrijednosti gdjegod i niže od prosječnih za doba godine. No, već početkom sljedećeg tjedna opet stabilnije i toplije...

'Na istoku Hrvatske posljednji cijeli dan ljeta bit će pretežno sunčano, na zapadu povremeno s više oblaka. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar. Temperatura zraka osjetno iznad prosjeka za kraj ljeta, osobito dnevna uz 28 do 31 °C', prpognozirala je Tomislava Hojsak za HRT.

Samo malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj te djelomice sunčano.

'Uz postupno naoblačenje prema kraju dana raste vjerojatnost za kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će i razmjerno vjetrovito uz umjeren ponegdje i jak jugozapadni vjetar. Još jači vjetar na zapadu, u gorju jugozapadni, a na sjevernom Jadranu južni i jugo. Uz promjenjivu naoblaku kiša mjestimice već prijepodne, a prema kraju dana izraženi i obilni pljuskovi s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 23 °C u gorju do 28 °C na moru. Iako je mala, vjerojatnost za poneki pljusak postoji i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Bit će djelomice, pa i pretežno sunčano, te vjetrovito uz umjereno i jako jugo. Danju posvuda vrlo toplo i vruće, uz 27 do 30 °C. Niti na barem djelomice sunčanom jugu Hrvatske ne može se isključiti poneki izolirani pljusak. No bit će uglavnom suho, te uz umjereno i jako jugo - poprilično vjetrovito. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28 °C.', navela je Hojsak.

Prvih dana jeseni na kopnu oblačno i kišovito, lokalno uz obilnu kišu.

'Sa sjeveroistočnim vjetrom osjetno će osvježiti, pa će temperatura napokon biti primjerenija dobu godine, ponegdje čak i malo niža od prosječne. Već u ponedjeljak toplije, uz prestanak kiše i razvedravanje. Na Jadranu za vikend nevere s kojima u kratkom vremenu može pasti obilna kiša - u subotu češće na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u nedjelju na jugu. I dalje razmjerno vjetrovito, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju i jaku buru s olujnim udarima, koja će u ponedjeljak postupno slabjeti uz smirivanje i razvedravanje', navela je prognostičarka iz DHMZ-a.

Obilna kiša potopila ulice Zadra Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX