isforsirani sporazum

Stipić: Ako članstvo odbije ponudu, nećemo ju potpisati

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 14:44
  • Objavljeno 03.12.2019 u 14:44
Željko Stipić

Željko Stipić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Preporod je jedini sindikat koji je svojim članovima dao da glasuju o vladinoj odluci i ako ju članovi odbace, neće ju potpisati

'Mislim da je ipak neka poruka da se nešto ne potpiše. Ako članstvo kaže da je prihvatljivo, onda ćemo potpisati. Ako odbiju, nećemo potpisati. Dobili su priliku, mi smo bili dosljedni, a mi ćemo znati je li to bio isforsiran sporazum', rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić za N1 te dodao kako će za njih priča biti gotova kada se članovi izjasne.

Na taj način, objasnio je, u sindikatu pokazuju da se ni jedan dokument ne potpisujme dok se ne provjeri među članovima.

'Mislim da je ovo važno i za Vladu jer iako se dogovor uspio isforsirati sada će se vidjeti kako on stoji među onima na koje se odnosi', objašnjava.

Kaže da djeluju u 385 osnovnih i srednjih škola i imaju više od 9000 članova što je dosta brojno članstvo za provjeriti učinak ovog rješenja. Ističe i kako je dogovor stvorio određene probleme koji će se morati rješavati te da je slaba strana što je razdvojeno nastavno i nenastavno osoblje.

'Cijelo vrijeme smo isticali da nećemo jednu nepravdu zamijeniti novom, a stvorili smo je. Mislim da je jako loše u ovom rješenju proizvod odgođenog sindikalizma. Iako nas je premijer uvjeravao da neće nasljednicima ostavljati obveze, ta obveza je prebačena na 2021. jer vjeruje da će biti premijer i tada', kaže Stipić napominjući kako u Preporodu zagovaraju rješenje 'ako ćeš nešto dati, daj mi odmah'.

Smatra da je odgovornost ponajprije na premijeru te da je problem ozbiljno shvaćen tek kada se na središnjem zagrebačkom trgu našlo više desetaka tisuća ljudi. Razdora među sindikatima, dodao je nema.

Na pitanje o najavama masovnog izlaska iz sindikata kaže: 'Ako bi se napravilo masovnije izlaženje iz sindikata to smatram autogolom i nanošenja štete samom sebi. Nakon štrajka život ide dalje i problemi će ostati i ako netko misli da ćemo ih lakše rješavati ako ne budemo sindikalno organizirani jako griješi'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!