RUŠENJE MITA

Stimulacija mozga videoigrama

26.04.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Neki znanstvenici tvrde da videoigre kao što je Brain Age pomažu stimulirati mozak, no posljednja istraživanju kažu da je njihova uloga beznačajna

Napravljena u suradnji s dr. Kawashimom, videoigra Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day! za Nintendo DS postala je velik hit zbog tvrdnji da samo nekoliko minuta na dan pomaže u sprečavanju i ublažavanju Alzheimerove bolesti i stimulira mozak. Za reklamnu kampanju angažirani su Nicole Kidman i Patrick Stewart, koji su nas s malih ekrana uvjeravali da igranjem takvih videoigara treniramo moždane vijuge, što je autorima i Nintendu donijelo višemilijunsku zaradu.

U prilog pozitivnom utjecaju govori i istraživanje provedeno na 600 škotskih studenata podijeljenih u dvije grupe. Prva grupa igrala je Brain Age devet tjedana svaki dan 20 minuta prije nastave, dok je druga pohađala nastavu kao i ranije. Zapanjujući rezultati govorili su da je prva grupa u prosjeku za pet minuta brže rješavala testove, dok im je učinak bio čak 50 posto bolji od kolega koji nisu trenirali mozak Brain Ageom. Premda su neurolozi masovno počeli preporučati kupnju Nintenda DS i Brain Agea, sam Nintendo se ogradio od bilo kakvih znanstvenih učinaka naglašavajući da su oni u prvom redu tvrtka koja se bavi zabavom. Vjerojatno pametan potez s obzirom da je drugo ispitivanje provedeno na 67 desetogodišnjaka pokazalo da igranje Sudokua, Tetrisa, rješavanje zadaće, čitanje ili pak gledanje dokumentaraca ima isti, ako ne i bolji učinak od Brain Agea.

U prilog toj tvrdnji ide svježe istraživanje znanstvenika s Cambridgea koje su proveli u suradnji s BBC-jevim programom Bang Goes The Theory. O masovnosti istog govori podatak da je u njemu sudjelovalo 11.000 muškaraca i žena u dobi od 18 do 60 godina i pred njih je inicijalno stavljen set osjetljivih zadataka pamćenja. Nakon toga nekima je dan zadatak da igraju videoigre poput Brain Agea tri puta tjedno po najmanje deset minuta. Drugi su za isti period dobili pitanja za koja su odgovore morali pronaći na internetu. Nakon šest tjedana ponovo su svi ispitani, a rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Nature kažu da oni koji su surfali internetom postižu jednake, ako ne i bolje rezultate od onih koji su koristili videoigre.

Dr. Clive Ballard iz Alzheimer's Societya je nakon toga izjavio da je ovo dokaz koji će promijeniti način gledanja na videoigre za treniranje mozga, a usporedimo li ih s prijašnjim istraživanjima, ljudi više mogu učiniti za svoj mozak jedenjem više salate, hodanjem ili plesanjem - a i zdravije je.

Nicole Kidman u reklami za Nintendo DS