CRKVA U KAMPANJI

Stigao proglas HBK-a: Koga bi biskupi birali na izborima?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2016 14:14
  • Objavljeno 25.08.2016 u 14:14
Želimir Puljić

Želimir Puljić

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Hrvatski biskupi poručili su u četvrtak vjernicima, povodom parlamentarnih izbora 11. rujna, da upoznaju programe kandidata, osobito gospodarske te da obrate pozornost na to kako pojedine političke opcije namjeravaju nastaviti proces obrazovne reforme i demokratizacije društva te se suočiti s komunističkom prošlošću

Gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima

'Izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan su događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost. Za vjernike, izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu, nije samo građanska dužnost, nego i izražaj kršćanske odgovornosti i istinskoga domoljublja', stoji u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Poručuju da je od iznimne važnosti upoznati izborne programe onih koji se kandidiraju, osobito one gospodarske koji se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima. Valja također uočiti i podupirati one koji očituju spremnost stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta te tako zaustaviti socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske.

Zaštita braka kao zajednice muškarca i žene

'Pozvani smo naročito dati povjerenje onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom. Potaknuti nedavnom raspravom o obrazovnoj reformi, smatramo da je posebice važno uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastavati taj proces. Jer, o tome će ovisiti i budući odgoj i vrijednosni sustav naše djece', poručuju biskupi.

Važno je, napominju, također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode.

Suočavanje s komunističkom prošlošću

U svjetlu dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature, važno je prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću. 'Guranje 'pod tepih' takvih tema stvara još veće podjele u društvu. Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva', poručuju iz HBK-a.

Sve stranačke i nezavisne kandidate mole da u predizbornome nadmetanju sačuvaju osobno dostojanstvo te snagom argumenata nastoje pridobiti povjerenje ljudi, dok medijskim djelatnicima poručuju da svoje poslanje ispune s visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!