POSVEĆEN STRANCI

Stier: Antifašizam je ustavna vrijednost, ali spominje se i odbacivanje komunizma

06.09.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Gostujući na televiziji N1 bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier kritizirao je slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca, ali i progovorio o pozdravu 'za dom spremni'

Stier je za televiziju N1 progovorio o novim napetostima u odnosima sa Slovenijom, odnosno izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

'Mislim da je bio promašaj ovakav pritisak staviti na Hrvatsku i staviti to u kontekst vladavine prava. EK nije pratila takvu liniju razmišljanja Erjavca. Zlorabiti poziciju domaćina konferencije kako bi se nametnulo nešto što nije na dnevnom redu konferencije je promašaj. Što se tiče sadržaja tu nema ništa novog. Ovo pitanje se samo može riješiti bilateralno', kazao je Stier.

Jedini put k rješenju pitanja granice je dijalog, smatra Stier. 'Hrvatska je diplomacija od početka stalno izvješćivala sve partnere na svim razinama o tome koji su naši stavovi. Od samog početka kad je Sabor donio jednoglasno tu odluku Komisija je odmah reagirala kao i sada. Što se tiče država članica ima i onih koji smatraju da je to bilateralno pitanje kao i SAD... U izjavama Komisije se vidi da je to pitanje koje se mora riješiti na relaciji Zagreb-Ljubljana. Slovenija naravno ulazi i u predizbornu kampanju, tu se različiti političari pozicioniraju. Erjavec nije iz iste stranke kao Cerar, a to su sve elementi koji se mogu uzeti u obzir. Srž je da alternative dijalogu nema. Plenković je to u Europi dobro iskomunicirao', kaže Stier.

Komentirao je i Pelješki most. 'Pelješki most će se graditi, tu je jasno da se to na hrvatskom teritoriju gradi i tu nema nikakvih prepreka. Činjenica je da smo to sve iskomunicirali s BiH i na stručnoj razini. Nema nikakvih prepreka u pravnim aspektima. Postoji to da je izborna godina u BiH pa izjave mogu i time biti motivirane. Proći će i taj period i važno je reći da taj projekt se neće zasutaviti. To je dobro ne samo za RH nego i BiH', kaže Stier.

Davor Ivo Stier daje izjavu o ostavci Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ponovio je da je otišoa iz vlade kako bi se posvetio stranci. 'Odluka je bila da se mogu posvetiti promicanju demokršćanskih vrijednosti i jednoj modernizaciji. I posvetiti se tome u ovoj novoj konstelaciji i tako dati potporu Vladi. Imamo stabilnu situaciju sada i upravo zato možemo se posvetiti unutarstranačkom radu. Moje ponašanje potvrđuje da ono što sam rekao, da to i radim', kaže Stier.

Upitan o eventualnih unutarstranačkim izborima, Stier je kazao: 'U ovom kontekstu stabilnosti nema protrebe za ishitrenim odlukama. Predsjedništvo je u ponedjeljak imalo sjednicu nakon ljetne stanke. Nikakvih izvanrednih situacija tu nema.'

Što se tiče ploče u Jasenovcu Stier je uvjeren da će se ta situacija vrlo brzo riješiti.

'Što se tiče svih simbola totalitarnih režima imamo povjerenstvo koje će dati podlogu za konkretne mjere. Što se tiče 'za dom spremni' treba se razlikovati u kontekstu postrojbe u Domovinskom ratu, a drugo je kad se vraćamo u Drugi svjetski rat. To treba razlikovati. Jasno je da imamo i druge simbole kao što su srp i čekić. Mi ne želimo produbiti podjele. Često se samo dio Ustava citira, a zanemaruje također još jedan dio. Antifašizam je ustavna vrijednost i to tako uvijek treba reći, ali stoji u Ustavu i dio o odbacivanju komunizma', poručio je Stier.