PRIRODNA KATASTROFA

Šteta od uragana otežava pomoć izgladnjelim Haićanima

11.10.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Američki vojni helikopteri povećavaju ritam isporuke humanitarne pomoći na jugu Haitija opustošena uraganom Matthew, ali još uvijek odsječene ceste i barikade koje su postavili izgladnjeli stanovnici kompliciraju dostavu stradalima.

'Kad nemate nikakvog načina komunikacije, nemate radio ni telefon, cestu niti mjesto gdje može sletjeti helikopter, to objašnjava kašnjenja', rekao je Jean-Luc Poncelet, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na Haitiju. Pustoš koju je Matthew uzrokovao na jugu i zapadu poluotoka Tiburon 'doista je katastrofalna', kazao je on po dolasku u zračnu luku koja opslužuje Jeremie, jedan od gradova najpogođenijih olujom.

Svjetski prehrambeni program nailazi na iste poteškoće dok njegovo osoblje nastoji povećati opskrbu stanovništva. 'Mostovi su srušeni, ceste teškog pristupa, nema nikakve komunikacije', otkriva Alexis Masciarelli, glasnogovornik SPP-a, također u zračnoj luci.

Na rezerve koje već postoje na licu mjesta, 25 tona prevezeno je u Jeremie a još više prema Les Cayes, trećem gradu u zemlji, također jako nastradalom. Najmanje 372 osobe poginule su na Haitiju, objavila je u ponedjeljak civilna zaštita. Radi se o privremenim podacima jer su brojna mjesta jedva ili potpuno nedostupna. UN smatra da 1,4 milijuna osoba treba hitnu pomoć u najsiromašnijoj zemlji na Karibima.