nekadašnji direktor ine

Štern o pljački Ine: Kao bivšem radniku Ine cijela priča je gadljiva i mislim da se gadi svim građanima Hrvatske

29.08.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Stručnjak za energetiku, bivši direktor Ine i bivši ministar gospodarstva Davor Štern komentirao je pljačku Ine, uhićenja i odgovornosti

Komentirajući cijelu situaciju i sve što je javnost doznala od prvih uhićenja u subotu stručnjak za energetiku, bivši direktor Ine i bivši ministar gospodarstva Davor Štern je u N1 Studiju uživo između ostalog rekao:

“Da sam imao utjecaja, ne bi uprava Ine ni NO izgledali ovako kao danas. Kao bivšem radniku Ine cijela priča je gadljiva i mislim da se gadi svim građanima Hrvatske da se vidi na koji primitivan način se pljačka država. Duboka revizija Ine koja treba slijediti, treba stati tome na kraju, da se najviša energetska kompanija u RH tako ošteti, a da se to sazna preko Porezne uprave. Svaka im čast na tome, ali to govori da se Inom loše upravlja.”

Ističe da predsjednik Uprave danas više nije smio biti na poslu, već je odmah nakon izbijanja afere trebao dati otkaz:

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u INI na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

“Škugora ne poznajem, došao je godinu nakon što sam otišao. Imao je ovlasti na svojoj razini, ali i oko njega sjede ljudi i nije samostalan. Problem u Ini je to da je model upravljanja Inom nakaradan i nije u skladu sa Zakonom o upravljanju trgovačkim društvima, ranije smo vodili bitku s Mađarima oko toga. Od početka stvari nisu postavljene kako treba. Iznad ovog nivoa direktora sektora dolazi izvršni direktor koji nadgleda segmente rada, pa dolaze članovi uprave nadređeni tim izvršnim direktorima… Nakon ovakvog događaja predsjednik uprave koji je trebao upravljati svime i imao uvid u svaki detalj, njegova se odgovornost ne može izuzeti, trebao je odmah podnijeti ostavku.”

Štern je također napomenuo da je cijela stvar “odrađena na jedan primitivan način”: “Nikad nisam vidio takav ugovor. Čudi me da je takav ugovor mogao biti potpisan.”