NAFTNI STRUČNJAK

Štern: MOL i Vlada bi se trebali dogovoriti

28.07.2014 u 18:07

Bionic
Reading

Nakon što su u petak propali pregovori Mola i Vlade oko Ine , strane su se povukle u svoj dio ringa u iščekivanju nove runde. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ošto je napao Mađare, a oni se brane tvrdnjama da žele dobro Ini

Ministar Vrdoljak u petak je spomenuo mogućnost otkupa dionica Ine, no premijer je njegove najave okarakterizirao kao dobronamjerne spekulacije. Ministar se također okomio na Mol i to zbog njihove tvrdnje da nisu dobili konkretne

'Pokušavaju me već duže vrijeme osobno diskreditirati, da je ministar nesposoban. Vidjet ćete šta će sutra pisati. Nikada neću odustati od toga, da bez obzira na pritisak odustanem od zaštite hrvatskih nacionalnih interesa', poručio je u petak Vrdoljak. Jučer se pak oglasio i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott koji je pomirljivo izjavio da Mol i dalje želi ostati strateški partner u Ini. 'Mi smo tu već 10 godina i želimo investirati i raditi za budućnost Ine', rekao je Aldott Novu TV. Zastoj u pregovorima ne gleda kao na završetak jer smatra da će se dvije strane uspjeti dogovoriti. Na upit je li svjestan da u Hrvatskoj prevladava dojam kako je MOL neiskren partner i da uništava Inu, odgovorio je da to nije istina.

'To nije istina. Mi smo puno investirali u Inu, radimo za budućnost Ine i želimo jaku kompaniju u Hrvatskoj i regiji'. Naftni stručnjak Davor Štern kaže da je reakcija ministra bila emotivna i djelomično opravdana, no naglašava da ne zna kakva je bila atmosfera na samim pregvorima. No dodaje da je najbolje rješenje upravo u postizanju dogovora Vlade i Mola.

'Odnosi s Molom bi se trebali popraviti. Ima puno prostora da se ti odnosi dovedu u situaciju u kakvoj bi trebali biti, da se kompanija razvija u suradnji s hrvatskim i mađarskim kadrovima, te da sustav upravljanja mora biti u skladu sa strateškim energetskim interesima obiju zemalja', pojašnjava Štern. A što misli o Vrdoljakovoj najavi da bi Hrvatska mogla kupiti dionice Ine.

'Ukoliko ne dođe do usuglašavanja stavova oko budućnosti Ine jasno da je to jedan od rijetkih načina na koji se može izaći iz ovog začaranog kruga, ali ja bih tome pribjegao isključivo ako bi utvrdili da se ne mogu nikako usuglasiti dvije strane', zaključuje Davor Štern.