CRNE LISTE

State Department uveo sankcije desecima Srba i njihovim tvrtkama zbog prodaje oružja

13.12.2019 u 21:26

Bionic
Reading

Američki State Department uveo je sredinom tjedna sankcije pojedinicma i tvrtkama iz Europe, Azije i Latinske Amerike zbog korupcije i zloporabe ljudskih prava, a među kojima su i vlasnici pojedinih tvrtki za prodaju oružja iz Srbije

Prema pisanju beogradskog lista Danas, sankcijama će biti zahvaćeno dvadesetak srpskih tvrtki te nekoliko trgovaca oružjem među kojima i Slobodan Tasić koji se od 2017. godine nalazi na popisu Ujedinjenih naroda za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija koje je UN uveo na izvoz oružja u Liberiju.

Beogradski list piše da je službeni Washington utvrdio kako je Tešić 'izravno i neizravno osiguravao mito i financijsku podršku radi osiguravanja ugovora o oružju s različitim državama'. Pritom je, dodaje list, vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao njihovoj djeci školovanje na Zapadu te zaključivao ugovore koristeći mito.

Sankcijama su, ističe Danas, obuhvaćene i njegove četiri tvrtke. Uz to, napominje se da je Tešić nastavio svoj angažman u trgovini oružjem te da je djelovao kao 'tihi partner u tvrtkama koje neizravno posjeduje i kontrolira. List napominje da je Tešić dobro povezan s vlastima u Beogradu te da njegove tvrtke dobivaju prednost pri sklapanju međunarodnih poslova koje 'kontrolira i sponzorira Aleksandar Vučić'.

Pored Tešića, na popisu State Departmenta našao se i Tešićev najbliži suradnik Goran Andrić koji je opisan kao njegov predstavnik pri prodaji, uključujući i pregovore o poslovima dok se Tešić nalazio na popisu UN-a za zabranu putovanja.

Na podužem popisu našlo se i ime Esada Kapidžića, vlasnika tvrtke Finrost Limited sa sjedništem na Cipru i tvrtke Dalcon Starategic Solutions sa sjedištem u Srbiji, a za koje se vjeruje da su poslovale za Tešića pri sklapanju ugovora s 'jednom vladom u Africi'. Sankcije su uvedene i Tešićevom nećaku Nebojši Šarencu, dok popis, koji je za potrebe State Departmenta izradilo američko ministarstvo financija, uključuje još desetak Srba i njihovih tvrtki.