IVO BANAC O PRESUDI MUSTAČU

'Stari kadrovi sudstva su ukopani tako da je pritisak moguć'

10.01.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Različite presude županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici prema Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču mogle bi biti znak političkog pritiska na pravosuđe - smatra povjesničar Ivo Banac

U razgovoru za emisiju Poligraf Hrvatskog radija, odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako ne vjeruje da je sud u Velikoj Gorici bio pod pritiskom politike kada je za Zdravka Mustača zabranio izručenje Njemačkoj u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića iz 1983. godine.

Naime dan nakon presude Županijskog suda u Zagrebu, koji je odobrio izručenje Josipa Perkovića u sasvim istom slučaju, u dnevnom listu objavljena je oštra kritika te presude iz neimenovanog izvora iz vrha vlasti. To je Vrhovni sud osudio kao neprihvatljivi politički pritisak.

Povjesničar Ivo Banac na Hrvatskom radiju kazao je da su u Hrvatskoj stari kadrovi jako dobro ukopani u sve organe sistema te misli da je politički pritisak moguć, uključujući i pritisak na sudstvo.

Kada mu se sugeriralo da je to vrlo teška optužba, Banac je kazao: 'To se može lako provjeriti. Evo, glasnogovornik suda koji je donio odluku za Mustača je sudac Ante Zeljko u čijoj prošlosti ima puno zanimljivih stvari vezanih za krivo svjedočenje kada je bio predsjednik Županijskog suda u Vukovaru. Zatim, bila su sporna ispitivanja za ratne zločine pripadnika manjina u Vukovaru. Ima puno toga što ne znamo jer se nitko nije potrudio vidjeti tko tu sjedi na kojem mjestu.'