100. ROĐENDAN

Stari Beverly Hills nije volio glumce

15.08.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Najglamurozniji grad Kalifornije u ovoj godini slavi stotu obljetnicu postojanja, a tijekom tih je stotinu godina Beverly Hills od pustinje na rubu Los Angelesa čiji su jedini stanovnici bili poljoprivrednici, risovi i kojoti postao svjetsko središte bogatstva i luksuza i dom najvećih i najbogatijih svjetskih zvijezda

Tadašnji španjolski ranč i uzgajalište graha, Beverly Hills je 1900. kupila skupina investitora u potrazi za naftom, na čelu s naftašem Burtonom Greenom. Našavši samo vodu, odlučili su sagraditi elitnu losangelesku rezidencijalnu enklavu koja je 1914. imala dovoljno stanovnika da dobije status grada.

Krivudave ulice i drvoredima omeđeni široki bulevari koje je osmislio britanski krajobrazni arhitekt John L. Reeves pokazali su se odličnim magnetom za bogataše te je ubrzo svoreno naselje danas poznato kao jedno od najelitnijih u SAD-u, čije stanovništvo čine najpoznatiji holivudski glumci, filmaši, pjevači, diplomati, direktori vodećih tvrtki i drugi celebrityji.

Prema najnovijem popisu stanovništva, na Beverly Hillsu živi 34.290 stanovnika. No, kada su prije stotinu godina postavljeni temelji danas jednog od najluksuznijih gradova svijeta, on je bio zamišljen kao raj za bijele bogataše: crncima je pristup bio dozvoljen samo u svojstvu služinčadi, Židovima je bilo zabranjeno tamo kupovati ili iznajmljivati kuće, a u početku ni celebrityji nisu baš bili dobrodošli.

Dolazak slavnih

Prva filmska zvijezda Beverly Hillsa bio je glumac Douglas Fairbanks, a njegov je dolazak u ulicu Summit Drive prilično iznervirao susjede. Kako je sam Fairbanks otkrio u jednom tadašnjem intervjuu, jasno su mu dali do znanja kako ne žele nikakve glumce u blizini jer 'to snižava rejting i ruši cijene nekretnina'. No, umjesto da se odseli, Fairbanks je u susjedstvo doveo i ostale slavne prijatelje.

Među prvima su stigli Harold Lloyd, Gloria Swanson i Rudolph Valentino, a uskoro ih je bilo toliko da je upravo jedan iz njihovih redova, glumac i performer Will Rogers, nakratko postao i gradonačelnik Beverly Hillsa. Svoj je uspjeh prokomentirao riječima: 'Budali i njezinu novcu ne treba dugo da bude izabrana'.

Nakon što se Fairbanks oženio kolegicom glumicom Mary Pickford njih su dvoje sagradili tada najslavniju palaču Beverly Hillsa, kuću Pickfair, u čijih su 25 spavaćih soba primali takve uglednike kao što su Lord i Lady Mountbatten, Albert Einstein, Francis Scott Fitzgerald, Babe Ruth i H.G. Wells.

U susjedstvo je doselio i njihov blizak prijatelj Charlie Chaplin, koji je tamo ostao čitavih 37 godina, iako se paranoično plašio rakuna i kojota koji i dan danas obitavaju u tom području.

Hotel Beverly Hills i Rodeo Drive

Grad se razvio oko svojeg glamuroznog društvenog središta, Hotela Beverly Hills, otvorenog u svibnju 1912. prije nego je Beverly Hills uopće dobio status grada. Prvi vlasnici hotela bili su bogata udovica Margaret Anderson i njezin sin Stanley.

Nakon što su se u okolicu počeli doseljavati bogati i slavni, sa svoja 23 bungalova postao je omiljeno odredište i popularno okupljalište holivudskih zvijezda. Među redovitim su gostima bili Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i John Wayne, a milijunaš Howard Hughes tamo je živio trideset godina. Zbog svoje boje poznat i kao 'Pink palace' (Ružičasta palača), hotel je i danas ultimativno 'A' turističko odredište u kojemu odsjedaju velike zvijezde kao što su Madonna, Victoria Beckham i Katy Perry. Danas je u vlasništvu Sultana od Bruneja.


Beverly Hills također je dom znamenite ulice Rodeo Drive, poznate po trgovinama najluskuznijih odjevnih predmeta. Šire područje oko Rodeo Drivea, poznato kao 'Zlatni trokut' koji se proteže od Wilshire bulevara do bulevara Santa Monica, popularno je odredište za shopping i velika turistička atrakcija.

Tu se nalazi i najskuplja trgovina u svijetu Bijan, iranskog dizajnera muške odjeće i mirisa. Omiljeni dućan predsjednika i prinčeva za posjet kojemu je potrebno rezervirati termin, Bijan po kupcu u prosjeku uprihodi oko 57 tisuća kuna, a najjeftiniji artikl u ponudi su čarape, s cijenom od tristotinjak kuna.

Zatvori kao luksuzni hoteli

Beverly Hills po mnogočemu je jedinstveno mjesto. Primjerice, to je jedini grad u svijetu gdje i u zatvoru možete dobiti manikuru i pedikuru. Gradski je zatvorski sustav uveo uslugu 'pay to stay' (plaćeni boravak) koja nudi 'nadgradnju' zatvorskih ćelija policijske stanice Beverly Hills po uzoru na hotel. Bogatim 'klijentima' na raspolaganju su usluge od televizora velikih ekrana do isporuke hrane iz najboljih restorana.

Kako je vjerojatno najteži zločin u svijesti stanovnika Beverly Hillsa biti bolestan i umrijeti, to možda objašnjava zašto grad nema niti jednu bolnicu ili groblje, a njegove su ekscentričnosti i pretjerivanja već desetljećima temom brojnih filmova i televizijskih serija.

Gledatelji diljem svijeta imali su se tako s njima prilike upoznati u serijalima kao što je televizijski sitcom iz 60-tih godina prošloga stoljeća 'The Beverly Hillbillies'; komedija 'Policajac s Beverly Hillsa' s Eddijem Murphyjem snimljena u nekoliko nastavaka; serijal za mlade 'Beverly Hills 90210', koja je ime dobila po poštanskom broju grada; popularni reality show 'The Real Housewives of Beverly Hills'; tinejdžerska komedija 'Djevojke s Beverly Hillsa', ili igrani film 'Zgodna žena' s Richardom Gereom i Juliom Roberts, kojoj je upravo ta uloga donijela slavu.

Stoti rođendan i vremenska kapsula

Grad Beverly Hills kao datum svojeg utemeljenja obilježava 28. siječnja, no s pripremama i slavljem u povodu njegova stotog rođendana započelo se još krajem 2013., nastavilo u ovoj godini koncertima i paradama, umjetničkim instalacijama i panel diskusijama na temu idućih stotinu godina grada, a početkom svibnja ispred Hotela Beverly Hills održan je veliki tulum s golemom rođendanskom tortom izrezanom na 15 tisuća kriški.

U povodu obilježavanja stote godišnjice od utemeljenja grada pet njegovih najluksuznijih hotela - The Beverly Hills Hotel, The Beverly Hilton, L'Ermitage, Montage Beverly Hills i The Peninsula - renoviralo je svoje luksuzne apartmane u stilu 40-tih godina prošloga stoljeća, kako bi svojim bogatim gostima do kraja 2014. pružili "užitak posebnog doživljaja".

Obilježavanja se nastavljaju festivalima, izložbama i raznim zabavnim događanjima, u listopadu će se održati umjetnička manifestacija Beverly HillsartSHOW koja će okupiti 250 umjetnika iz čitavog SAD-a, a godinu će zaokružiti zakopavanje stogodišnje vremenske kapsule u prosincu, koja će sadržavati ključne predmete i memorabilije koje se povezuju s Beverly Hillsom.