MJERENJE RADIOAKTIVNOSTI IZ OPREZA

Stanje u Kninu se normalizira, ima još vatre

Bionic
Reading

Smirilo se stanje na požarištu u Pađenima kod Knina premda se tijekom srijede opet moglo čuti detonacije izazvane požarom skladišta streljiva i avio-bombi. Kanaderi i air tractori uspjeli su kasno poslijepodne zaustaviti širenje vatre prema Golubiću, gdje je još jedno skladište s ubojitim sredstvima, a na sanaciji požarišta na području Pađana uz zračne snage angažirano je 50-ak vatrogasaca i sto vojnika Hrvatske kopnene vojske, izvijestio je Državni ured za zaštitu i spašavanje

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić rekao je u srijedu u središnjem Dnevniku HTV-a da su nakon izbijanja požara na području Pađana, koji se proširio na vojnoskladišni objekt, poduzete sve sigurnosne mjere zbog čega je izbjegnuto stradavanje pripadnika Oružanih snaga i civila. Ustvrdio je da požar nije izbio u skladištu i da Oružane snage nisu odgovorne za požar.

Naglasio je da su Oružane snage u Domovinskom ratu i poratnom dobu koristile oružje koje nije imalo nikakvu vrstu zračenja. Smatra da je ministar zdravstva odlučio da se mjeri razinu zračenja zbog 'silnih' dezinformacija te da time možda želi odbaciti takve dezinformacije.

Lović je dezinformacijama nazvao i navode da je riječ o napuštenoj vojarni, da je požar izbio u skladištu, da skladište nije bilo dobro osigurano i da ubojna sredstva nisu bila dobro uskladištena. Dodao je da su zbog pridržavanja strogih procedura skladištenja uspjeli izvući pripadnike Oružanih snaga i građane iz područja bez posljedica.

Riječ je o događaju koji je teško predvidjeti, a vojne i civilne službe učinile su sve da zbrinu i evakuiraju grad, sklone civile i vojnike koji su bili u opasnosti nakon izbijanja požara i eksplozija u vojnom skladištu', kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka u kriznom stožeru kninskog doma HV-a zbog situacije na terenu i oko vojarne Stara straža. Josipović je kazao da su vojnici čudom spašeni i da je najvažnije da nitko od civila i vojnika nije stradao: 'Ovo je događaj koji je teško predvidjeti, a upravo je ovo prilika u kojoj sa sigurnošću možemo reći da zbog spremnosti sustava nije bilo žrtava i većih razaranja', piše Večernji list.

'Trebat će vremena da se teren sanira posebice zbog eksploziva i mogućnosti da nije sve eksplodiralo već se možda zabilo u zemlju. I kad prestanu detonacije, trebat će biti oprezan i ne znači kad se teren ohladi da je opasnost prošla. Zonu treba definirati kao opasnu i u njoj trebaju biti stručnjaci koji znaju svoj posao', istaknuo je Josipović. Na upit hoće li tražiti odgovornost za sve što se dogodilo,dnevnik.hr javlja da je Josipović odgovorio da hoće ako se pokaže da je zaista netko mogao biti odgovoran, no da je ipak uvjeren kako je riječ o 'višoj sili'.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s predsjednikom Stožera, ministrom zdravstva Darkom Milinovićem održao je sastanak danas u Kninu, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva. Odlučeno je da će se uzorkovati vodu i zrak te izmjeriti radioaktivnost radi detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu. Javnost će o rezultatima biti pravovremeno obaviještena, obećavaju u Ministarstvu i ističu da u požaru nije bilo ozlijeđenih, a jedna je osoba zatražila liječničku pomoć te je nakon pregleda puštena kući.

Priopćenjem se oglasio i DUZS, koji je obavijestio da je u Kninu u poslijepodnevnim satima održan sastanak Stožera zaštite i spašavanja Grada Knina s pridruženim članovima županijskog Stožera, a vezano uz stanje na požarištu kod mjesta Pađeni.
Na sastanku su, uz ostale, sudjelovali i predsjednik RH Ivo Josipović, potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, ministar obrane RH Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, ravnatelj DUZS-a Damir Trut te gradonačelnica grada Knina Josipa Rimac

Predsjednika Josipovića o stanju na požarištu s naglaskom na stanje vojnog skladišta Pađeni izvijestio je načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić. O aktivnostima lokalnih vlasti, predsjednika Josipovića izvijestila je gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Ministar Milinović naglasio je kako je najvažnije da nema ljudskih žrtava te je poručio kako je ova krizna situacija pokazatelj da je cjelokupni sustav zaštite i spašavanja u RH dobro organiziran i spreman. Zahvalio je i čestitao svim civilnim službama, vojsci i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na brzini reakcije i uspješnom vođenju cijele akcije od početka požara.

Predsjednik Josipović na kraju je rekao kako je siguran da će sve službe učiniti sve što je u njihovoj moći da se stanje u potpunosti normalizira što prije te istaknuo kako je ovaj požar situacija koja se nije mogla predvidjeti, a svi dijelovi sustava zaštite i spašavanja su je dočekali spremni.

Inače, trenutačno nema odjeka detonacija, iako nije isključena mogućnost novih. Zračne snage ponovno su aktivirane nešto iza 15 sati te 4 Canadaira i 2 AirTractora rade na sanaciji požarišta. Uz zračne snage, na sanaciji požarišta kod mjesta Pađene angažirano je 20-ak vatrogasaca iz JVP-a Knin, DVD-a Knin i DVD-a Ervenik, 26 pripadnika Državnih intervencijskih postrojbi (DIP) iz Zadra, Šibenika i Splita te 100 vojnika PP NOS HKoV.

MORH: pohvaljen angažman vojske u gašenju požara kod Knina

Na današnjem sastanku Kriznog stožera u Kninu koji koordinira aktivnosti po eksploziji vojno-skladišnog kompleksa Pađani pohvaljen je angažman pripadnika oružanih snaga u gašenju požara, priopćio je večeras MORH.

Na sastanku je rečeno kako su evakuirani građani, temeljem procjena stručnjaka, vraćeni kućama jer veće opasnosti nema, no upozoreni su kako još uvijek ima sporadičnih eksplozija, koje su se i tijekom popodneva čule, te da budu na oprezu, a eventualni pronalazak bilo kakvog sumnjivog predmeta dojave u stožer.

Što se tiče samog događaja, rečeno je kako je, prema svemu sudeći, riječ o višoj sili - požaru koji se nije mogao kontrolirati te je velikom brzinom došao do vojnog skladišta. Također je istaknuta velika požrtvovnost i nadljudski napori 16-torice pripadnika OSRH koji su bili u objektu i koji su do zadnjeg trenutka pokušavali ugasiti vatru, te su praktički pod eksplozijama napustili skladište kako bi sačuvali vlastite živote.

Oružane snage RH su za građane na okolnom području osigurale vodu, agregate, logističku pomoć i po potrebi obroke dok građani budu trebali pomoć, a prioriteti u radu pirotehničara su prometnice. I u popodnevnim satima ponovno su zabilježene aktivnosti kanadera i airtraktora OSRH koji su natapali područje vodom, stoji u MORH-ovu priopćenju.