STREPNJE

'Stanišić nastoji prebaciti slučaj u Srbiju'

03.03.2009 u 12:33

Bionic
Reading

Ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je sumnju da bivši čelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, Jovica Stanišić, za kojeg je američki Los Angeles Times ustvrdio da je bio glavni čovjek CIA-e u Beogradu, pokušava zapravo na sve načine izbjeći suđenje pred Haškim sudom

BEOGRAD - Gostujući u utorak na radiju B92, ona je također istaknula kako sumnja da se radi o mogućim pokušajima da se njegov slučaj prebaci u nadležnost srbijanskog pravosuđa izrazivši sumnju da bi ono, s obzirom na raspoložive informacije o Stanišićevu djelovanju, moglo do kraja uspješno obaviti tu zadaću.

"On još uvijek ima veze s raznim obavještajnim službama svugdje u svijetu i i jako sumnjam da bi do toga moglo doći zato što je suđenje njemu, sa stajališta međunarodnog humanitarnog prava i ustanovljenja nekih novih činjenica veoma važno i istodobno veoma opasno", rekla je Kandić.

Ona je dodala da je tu riječ i o Srebrenici, angažiranju srbijanske policije, kao i angažmanu crvenih beretki (nekadašnja Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije), te da je suđenje Stanišiću opasno za onu interpretaciju događaja kakvu Srbija ima o tim događajima.

"U određenim krugovima koji prate ta suđenja odavno postoji strah da nitko nije toliko moćan kao Stanišić i da on itekako ima utjecaj na dijelove BIA-e (srbijanska tajna služba) i MUP-a te tajne vojne službe, a postoje procjene da on ima veze i s ovom situacijom otkrivanja, odnosno neotkrivanja Ratka Mladića", istaknula je Kandić.

Po njezinu mišljenju, riječ je o zajedničkom interesu onih koji pripadaju "klanu Jovice Stanišića" i onih koji su danas u vlasti da ta pitanja prošlosti ne treba otvarati.

Upitana zašto bi se SAD na bilo koji način uključivao u proces, Nataša Kandić je podsjetila da su Amerikanci uključili još u vrijeme kada se razmatralo Stanišićevo privremeno puštanje na slobodu iz Haaškog suda, te da je tada priloženo pismo američkog State Departmenta u kojem je dana potpora njegovu puštanju na slobodu uz objašnjenje koliko je on koristio i pomagao u oslobađanju talaca.

"Sada je otkrivena podrška CIA-e, ali mi ne znamo što je još u igri i što je mogući rezultat. Ja ne isključujem da dođe do toga da to suđenje treba biti preneseno na domaće pravosuđe. Ovdje nema niti jednog tužitelja niti ikoga tko bi bio u stanju takav jedan predmet i slučaj procesuirati, jer ovdje ne postoji znanje o tome što se događalo, u čemu je sve Jovica Stanišić, niti o njegovim vezama, jednostavno, ovdje bi to bio potpuno zatvoren slučaj", zaključila je ona.

Američki list Los Angeles Times u nedjelju je objavio da je Jovica Stanišić, načelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, optužen pred Haaškim sudom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i BiH, bio 90-ih godina najvažniji čovjek američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu.

Stanišić je bio prvi čovjek srbijanske obavještajne službe od 1991. do listopada 1998., kada je smijenjen bez obrazloženja. Kad je 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić, koji je poslao Miloševića u Haag, Stanišić je uhićen i pritvoren na tri mjeseca, a nakon toga, bez ikakva objašnjenja, poslan u Den Haag. Zadnjih pet godina provodi na relaciji Beograd-pritvorska jedinica ICTY-ja, a njegovo je suđenje prošle godine odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ako mu se stanje poboljša, suđenje bi se moglo nastaviti ove godine.