STANDARD ODGOVORNOSTI

Stanišić i Simatović: Ovi zločini išću drukčije suđenje

15.12.2015 u 19:13

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je danas poslijepodne oslobađajuću presudu nekadašnjim čelnicima srbijanskoga sigurnosnog sustava Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te oni ostaju u pritvoru i idu na ponovno suđenje pred novim vijećem. Inače, Žalbeno vijeće traži od Raspravnog da na novom suđenju u slučaju Stanišić i Simatović primjeni drukčiji standard odgovornosti

Podsjetimo, prema prvostupanjskoj presudi 2013. godine Stanišić i Simatović oslobođeni su odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prvostupanjsko vijeće ustvrdilo je da su osnivali te financijski i logistički podupirali srpske paravojne postrojbe tijekom agresije na RH i BiH, ali dodaje da nije potvrđeno da im je jedina namjera bila počinjenje zločina nad Hrvatima i Bošnjacima.

Tužiteljstvo Haškog suda zatim se žalilo i tražilo da ih se proglasi krivima po svim točkama optužnice koja ih je teretila za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja Hrvata i Bošnjaka te da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu bio Slobodan Milošević

Jovica Stanišić je, inače, bio šef Resora državne bezbednosti, tj. UDBE, srpske tajne službe, između 1991. i 1998. godine., koja je u tom svojstvu naoružavala i zapovijedala srpskim paravojnim formacijama kao što su Crvene beretke, Arkanovi tigrovi i Škorpioni, tijekom Domovinskog rata i Rata u Bosni i Hercegovini.

Za tadašnji srpski ogranak jugoslavenske tajne Službe državne bezbednosti, počeo je raditi 1975., a postupnim napredovanjem 1991. dolazi na poziciju zamjenika šefa Resora državne bezbednosti, srpske tajne službe. Uz to, Stanišić postaje šef specijalnih operacija među koje spada i upravljanje Milanom Martićem, predsjednikom takozvane Krajine, a u tom svojstvu počinje stvaranje paravojnih srpskih formacija koje će se ‘proslaviti’ tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, dok će njihov terenski i de facto stvarni zapovjednik biti Franko Simatović koji je u doba velikosrpske agresije bio je srpski obavještajac i osnivač i zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Pripadnici te jedinice ostali su poznati i pod imenom 'Frenkijevci', dok su njezini dijelovi tijekom vremena prepoznavani kao ‘Knindže’, ‘Tigrovi’, ‘Vukovi’, ‘Arkanovci’, ‘Beli orlovi’, ‘Škorpioni’ i ‘Šešeljevci’, prikrivajući pritom svoja djelovanja u Hrvatskoj i BiH te svoju izravnu podređenost Službi državne bezbednosti Republike Srbije.

Simatović, inače porijeklom Hrvat, na početku velikosrpske agresije na Hrvatsku bio je ključna osoba za osnivanje i naoružavanje srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj, a i šire. Dok je Stanišić više bio politički angažiran, Simatović je bio terenski čovjek i de facto stvarni zapovjednik srpskih paravojnih formacija. Upravo je on nadgledao i koordinirao rad kako srpskih paravojnih postrojbi, tako i specijalnih postrojbi zaduženih za posebne zadatke, kao što je bila JSO.