IGOR MANDIĆ ZA SRPSKE MEDIJE

Stalno branim Hrvatsku od ustaša

02.10.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Pisac i novinar Igor Mandić, koji se u epicentru događaja našao nakon gostovanja u emisiji 'Nedjeljom u dva' u kojoj je splitskog gradonačelnika Željka Keruma izvrijeđao na pasja kola, tjedan nakon dao je intervju srpskim Večernjim novostima gdje je rekao da vjeruje da su Srbi i Hrvati 'slični, srodni, orođeni, bliski, ujedinjeni porijeklom slavenskim i dolaskom na Balkan' i da zbog toga zaslužuju živjeti zajedno u jednoj državi

NACIONALISTI SVUDA ISTI

Uoči dolaska Mandića u Srbijuleskovačka policija dobila je anonimne prijetnje da 'ustaši nije mjestou Srbiji' i da će 'branitelji Vukovara spriječiti njegov dolazak uSrbiju'. 'Sve sam samo ne ustaša, ali nacionalisti su svugdje isteboje. Usijane glave je nemoguće ohladiti', kaže Mandić koji svojboravak u Leskovcu opisuje kao 'pristojan, ugodan i feferonski'. 'Ovdjesam jeo najljuće feferone u životu', rekao je.

Mandić smatra da mu je očito mana što mu se sviđa Srbija. 'To što sam rekao u emisiji 'Nedjeljom u dva' je najdublja istina koju godinama gajim u sebi i bila mi je prava prilika da je izreknem što većem krugu ljudi. Bilo mi je važno da to čuje građanstvo koje ne zna da takve ideje uopće postoje, da se mogu reći i da ih treba naglašavati. To što će netko eventualno biti procesuiran, kao moja malenkost, to je ono što meni spada u rok službe', kaže Mandić, koji je ovih dana gost u Leskovcu u Srbiji, gdje otvara književni festival.

'Ja sam nepopularna osoba, a nepopularni ljudi moraju davati nepopularne izjave. Ne mogu biti korektan i fin kad sam već na izmaku života. Prema tome, što mi drugo preostaje nego da budem nepopularan', priča Mandić. Kaže i da je spornu opservaciju izrekao u 'žaru izlaganja' i iza toga ne stoji nikakva sadržajno razrađena taktika.

'Ipak, ideje o zajedničkom životu su zastupljenije i raširenije nego što se misli. Glasni dio nacionalističkog puka prekriva mogućnost izražavanja ovakvih, rekao bih, pozitivnijih ideja, ali nije istina da takve ideje ne postoje kod mnogih. Duboko sam uvjeren da postoje jer ja stalno branim Hrvatsku od ustaša. Ja im je ne dam. I zato ta borba još traje', objasnio je Mandić svoje stavove za beogradske Večernje novosti.

Mandić također kaže da je vjerski rascjep poremetio bliske odnose Hrvata i Srba i njemu je kao jedini izlaz ostalo biti Hrvat ateist. On dodaje da su crkve i s jedne i s druge strane 'multinacionalne kompanije, financijske globalne korporacije'. 'Crkve Srbe i Hrvate upotrebljavaju kao oruđe, kao topovsko meso za svoje teritorijalne i ne znam kakve druge pretenzije', ogorčen je Mandić.