KOSOR O OPTUŽNICAMA IZ SRBIJE

'Stajalište ministra Bošnjakovića teško prihvatljivo'

05.10.2011 u 15:17

Bionic
Reading

'Očito je da Predsjednik i ja imamo različite izvore informacija', rekla je danas u Osijeku premijerka Jadranka Kosor odgovarajući na pitanje kako je predsjednik Josipović znao za optužnice, a ona nije. O odgovornosti ministra Bošnjakovića koji je jučer izjavio kako nije smatrao potrebnim o tomu je izvijestiti, još nije odlučila

'Voljela bih da me predsjednik obavijestio o pristiglim optužnicama, premda mu to nije obveza. Mislim da bi to bilo u redu. Postavlja se pitanje odakle je on za to znao, kada ja nisam. Da sam znala za optužnice odmah, prije svega bismo obavijestili hrvatske branitelje na koje se optužnice odnose, da znaju što ih može čekati, a odmah bismo pokrenuli i donošenje ovoga zakona koji će, vjerujem, ovih dana biti raspravljen i da će ga većina zastupnika podržati. Zakon kaže da je toga dosta i da Srbija nema jurisdikcije nad Hrvatskom, a mi i dalje želimo suditi svim optuženima za ratne zločine. Ne možemo dopustiti daljnje ugnjetavanje i strašenje hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za slobodnu Hrvatsku u godini u kojoj slavimo dvadeset godina neovisnosti', rekla je premijerka Kosor

S ministrom Bošnjakovićem još razgovara o činjenicama koje je jučer javno iznio te drži teško prihvatljivim što ministar smatra da je o tim činjenicama nije trebalo obavijestiti.

'Ministarstvo pravosuđa trebalo me istog trenutka obavijestiti o dolasku tih optužnica. Podsjećam, kada je gospodin Purda bio uhićen i teško stradao, nazvala sam tada predsjednika Tadića i predložila mu da pomogne u rješavanju te situacije, a sada je predsjednik Josipović rekao da nema potreba da zove predsjednika Tadića', istaknula je Kosor razliku.

Otvorenja i predizborna prepucavanja

U Osijeku je danas premašila uobičajen dnevni ritam otvaranja, pa je tako prijepodne otvorila novu zgradu Poljoprivrednog fakulteta, čija je gradnja financirana iz državnog proračuna sa 198 milijuna kuna. Priznala je kako je impresionirana novom zgradom, posebice energetskim uštedama što će imati zahvaljujući najsuvremenijim rješenjima, a 'kako bi se više moglo ulagati u znanost, obrazovanje i gospodarstvo'.

Govoreći prije nje, gradonačelnik Krešimir Bubalo požalio se zbog informacija o ukidanju pojedinih željezničkih linija prema Osijeku, čime je predsjednici Vlade dao povoda ne samo da to demantira i još jednom potvrdi kako ukidanja neće biti, nego i nabroji druge projekte u koje se ulože novac iz državnog proračuna. Osim južnog kraka Južne obilaznice Osijeka na kojoj je nedavno otvorila radove u društvu gradonačelnika Bubala, istaknula je kako je za preostale objekte Sveučilišta u Osijeku izdvojeno više od 413 milijuna kuna, a u kapitalne objekte namijenjene obrazovanju na području OBŽ uloženo je 845,2 milijuna kuna (sve u kontekstu 'zapostavljenosti Slavonije i Baranje', na čemu HDSSB gradi svoj predizborni program).

Dekan Poljoprivrednog fakulteta, Vlado Guberac, najviše je vremena u svom govoru utrošio pozdravljajući nazočne uglednike iz politike, gospodarstva i drugih djelatnosti. Zanimljivije je, međutim, što je propustio spomenuti i pozdraviti rektora Evanđeoskog i teološkog fakulteta, Petera Kuzmiča, čime je i na simboličnoj razini nastavio diskriminaciju te visoke obrazovne institucije koja već godinama ne uspijeva postati članicom Sveučilišta J. J. Strossmayera.

Time je dekan, smatraju upućeni, želio ugoditi rektorici Kralik i pomoćnom biskupu Đakovačke i osječke biskupije, Đuri Hraniću, koji je posvetio novu zgradu fakulteta, a koji su poslovično protiv prihvaćanja 'protestanata' u 'katoličko' Sveučilište. Mnogi su uočili i kako još jedno veliko ime – najveće u akademskoj zajednici istočne Slavonije ikad! – ime Josipa Jurja Strossmayera koje nosi i osječko Sveučilište, također nije spomenuto tijekom cijele svečanosti, pa se očito više ne može reći da se osječka znanstvena elita njegovom ostavštinom i dalje ponosi.

Rektorica Gordana Kralik najduže je govorila, a poslije službenog otvorenja provela je visoke goste po novoj zgradi pokazujući im učionice i kabinete. Na žalost premijerke, koja je nešto htjela zapisati na školskoj ploči, u učionicama još nije bilo kreda. Zbog svega toga nisu stigli na domjenak što im je dekan pripremio na primjerenoj razini, pa su u tomu uživali ostali domaći uzvanici koji nisu morali nastaviti prema Tvrđi.

Došli zrakoplovom, nastavili automobilima

U tom starom dijelu grada premijerka Kosor otvorila je Kužni pil, poznatiji kao 'spomenik Kugi', jedan od najznačajnijih i najvrednijih osječkih spomenika, čija je restauracija trajala više od desetljeća. Potom su premijerka i ministri nazočili otvorenju stalnog postava u Arheološkom muzeju u Tvrđi te posjetili vrlo propulzivnu gospodarsku zonu u Antunovcu nedaleko od Osijeka, gdje Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec gradi Distributivni centar.

Izaslanstvo Vlade, ali i HDZ-a koji u dvorani na Zrinjevcu u Osijeku upravo održava svoj Sabor za IV izbornu jedinicu, stiglo je jutros Vladinim zrakoplovom u osječku zračnu luku kod Klise, gdje su ih dočekali službeni automobili koji su stigli iz Zagreba. Na pitanje novinara hoće li HDZ platiti dio troškova puta, Mladen Pavić preduhitrio je premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor rekavši kako su došli stranačkim kombijem. Ne može mu se prigovoriti da nije rekao istinu, jer neki od njih uistinu su stigli stranačkim kombijem, ali neki su zasigurno došli Vladinim avionom koji se ubrzo potom prazan vratio u Zagreb.