BURNA REAKCIJA

Stafilokok uzrok trovanja 200 beogradskih učenika

31.10.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Više od 200 učenika osnovnih škola iz Beograda otrovalo se hranom, a njih 90 je potražilo liječničku pomoć, javlja Al Jazeera Balkans

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Slobodan Tošović izjavio je u četvrtak da je stafilokok uzrok trovanja hranom kod djece u osnovnim školama u Beogradu, javlja AJB

On je rekao da toksin koji u ovakvim situacijama izlučuje bakterija u hranu djeluje veoma burno u prvih 12 sati, ali da nije riječ o teškoj infekciji.

'Reakcija je burna, jer organizam reagira na toksin. Podsjeća na simptome jake gripe, uz eventualno dijareju, bez temperature. Burna reakcija traje 12 sati i uglavnom se završava bez posljedica', kazao je Tošević beogradskim medijima, prenosi Srna.

Djeca u stabilnom stanju

On je dodao kako je na epidemiolozima da ispitaju gdje je izvor zaraze.

Više od 200 djece otrovalo se hranom u nekoliko osnovnih škola u Beogradu i svi se nalaze u stabilnom stanju.

Liječničku pomoć zbog simptoma trovanja u srijedu navečer zatražilo je blizu 90 učenika iz šest osnovnih škola, koje se snabdijevaju kod istog proizvođača hrane Zlatna Varoš.

Društvo za ugostiteljske usluge Zlatna Varoš negiralo je da na bilo koji način ima veze s trovanjem učenika u osnovnim školama 'Milena Pavlović Barili' i 'Branko Radičević' u Beogradu, tvrdeći da je pripremilo ručak za više od 2.000 osnovaca.