u stečaju 18 godina

SSSH traži od RH da se odrekne svih ili bar dijela potraživanja u šibenskoj Reviji

02.04.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u utorak su od vlasti zatražili da se u korist radnica odreknu svih ili bar dijela potraživanja koja država ima prema šibenskoj tvrtki Revija, a kako bi se moglo isplatiti osam zaostalih plaća

Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH je na konferenciji za medije ispred šibenskog suda, s obzirom da stečajni postupak nad Revijom traje već punih 18 godina, poručio kako su uputili pismo ministrima financija i državne imovine Goranu i Zdravku Mariću, od kojih traže da se država odrekne potraživanja u korist 300 radnica Revije.

Inače, imovina Revije još jednom će se pokušati prodati na 22. dražbi zakazanoj za 2. svibnja po cijeni od oko šest milijuna kuna. Stečaj nad šibenskom tvornicom otvoren je 2001. godine te od tada oko 300 radnica čeka oko 12 milijuna kuna zaostalih plaća i otpremnina, a 2013. godine bivše radnice dobile su iznos od 3,3 milijuna kuna od prodaje upravne zgrade na šibenskoj rivi.

'Nikad nećemo saznati zašto nijedna ponuda za kupnju Revije nije prihvaćena. Bilo je nekoliko izvrsnih ponuda za kupnju i zadržavanje radnica, ali uz uvjet oprosta dugova od strane države, ali to nije prošlo, a mi nikad nismo dobili kvalitetno objašnjenje zašto, niti za tu niti za druge ponude', istaknuo je Uranija.

Apsurdom je ocijenio da se stečaj vodi čak 18 godina, što je ocijenio kao vjerojatni europski rekord, a od DORH-a i Uskoka zatražio je da ispitaju tijek stečajnog postupka kako bi se doznalo zbog čega se sve 'toliko oteglo' te kako bi se riješio problem bivših radnica koje su 'žrtve čitavog postupka'.

'Uputit ću pismo premijeru Andreju Plenkoviću da putem oba ministra Marića ustupi potraživanja države, ako je moguće sva, a ako ne onda tih osam plaća za radnice. Inače, nijedna ponuda za kupnju navodno još nije pristigla, a tu bi posla mogao imati DORH da rasvijetli zašto sve traje 18 godina. Europski standard je 18 mjeseci, a izmjenom zakona stečaj se ne može voditi toliko dugo. Mi ne možemo prihvatiti tvrdnje stečajnog upravitelja da radnice neće dobiti ni lipe. Država bi se samo odrekla svojih potraživanja i ništa tu neće ići na štetu proračuna', zaključio je Uranija.