IZVANREDNA VIJEST

Srušio se mađarski vojni helikopter: Pronađena tijela, je li moguće da je ovo razlog pada?

21.06.2023 u 12:48

Bionic
Reading

'Mađarski helikopter Airbus H145 koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić', srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem', naveli su iz MORH-a

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga, dodaje se u priopćenju.

U povodom pada helikoptera mađarskog ratnog zrakoplovstva MORH će održati konferenciju za novinare u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku danas u 16.15 sati.

Pad helikoptera kod Pakovog Sela Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

O svemu se, prenosi Obris.org, oglasilo i mađarsko ministarstvo obrane. 'Mađarski vojnici poginuli su herojskom smrću na dužnosti. Mađarski vojni helikopter srušio se u Hrvatskoj. Dva helikoptera Airbus H145 mađarskog ratnog zrakoplovstva obavljala su zračnu obuku u hrvatskom zračnom prostoru kada se jedan od helikoptera s posadom od tri osobe srušio u središnjem dijelu Hrvatske, pod nepoznatim okolnostima. Spasilačke ekipe pronašle su olupinu helikoptera, tijekom potrage pronađena su tijela dvojice vojnika, a za trećim još uvijek tragaju. Ministarstvo obrane odmah je počelo obavještavati obitelji, a ministarstvo nacionalne obrane i mađarska nacionalna garda obavijestit će vas o razvoju događaja', poručili su iz mađarskog ministarstva.

Helikopter je navodno 'zahvatio' zipline. I ŠibenikIN iz povjerljivih izvora neslužbeno doznaje da je mađarski helikopter tijekom niskog leta kanjonom Čikole zapeo za žicu ziplinea i srušio se.

Županijski centar 112 dojavu o padu helikoptera u kanjon rijeke Čikole dobio je u 11.51. U akciji potrage i spašavanja angažirano je preko 50 ljudi.

ŠibenikIN navodi da u Pravilniku o letenju vojnih zrakoplova piše kako 'iznad gradova i drugih gusto naseljenih područja i skupova ljudi minimalna sigurna visina leta ne smije biti manja od 300 metara iznad najviše prepreke u radijusu od 600 metara od pozicije zrakoplova'. Minimalna dopuštena visina danju u brišućem letu je 30 metara iznad terena za avione i 15 metara iznad terena za helikoptere.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Brišući let je let koji se izvodi na maloj visini s prilagođenom brzinom za praćenje reljefa zemljišta radi zaštite od otkrivanja i djelovanja protivničke protuzračne obrane. Je li mađarski helikopter na obuci vježbao brišući let, nije poznato, ali poznato je da je najviša visina ziplinea u kanjonu Čikole 120 metara, a zipline nije tamo od jučer. Turisti ga posjećuju svakodnevno pa nije jasno kako se dogodio takav propust. Sreća da se nitko nije spuštao, zaključuje ŠibenikIN.

  • +32
Policija u Pakovom Selu blokirala cestu prema mjestu pada mađarskog helikoptera Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibenski HGSS je na terenu u kanjonu Čikole, a pročelnik Josip Brozičević potvrdio je za N1 da se vidi dim na protupožarnim kamerama. Helikopter se srušio između Pakova Sela i Miljevca.

S Miljevačkog platoa u Studio 4 HRT-a javila se Borka Juras Slamić. Kaže da je službenih informacija vrlo malo.

'Ono što znamo ovdje lokalno, s terena, jest da je informacija o padu helikoptera stigla na 112, Županijski centar za obavješćivanje u Šibeniku, nekih devet minuta prije 12 sati. Javila je jedna strankinja da je vidjela dim. Istog trenutka angažirane su sve žurne snage. Sve te žurne snage vidjeli smo i mi u jednom trenutku kad smo uspjeli doći do lokacije odakle smo uspjeli snimiti mjesto nesreće.

Na mjestu nesreće na hridi vide se ostaci nekakvog požara, no nismo imali prilike vidjeti nikakve dijelove helikoptera. Vidjeli smo sve žurne službe, vidjeli smo vatrogasce koji na licu mjesta gase vatru. Vidjeli smo dvoje ambulantnih kola, tu su i pripadnici HGSS-a. Svi su više-manje nedostupni jer se nalaze u kanjonu Čikole, gdje se i dogodila nesreća, pa je signal vrlo, vrlo slab', kaže Juras Slamić, dodajući da su ceste na Miljevačkom platou blokirane, a policija ne dopušta približavanje mjestu nesreće.

Pad mađarskog vojnog helikoptera kod Pakovog Sela Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL