ŠOK I NEVJERICA U PREMANTURI

Srušili vlastitu kuću jer nisu mogli vratiti dug

24.01.2013 u 16:58

Bionic
Reading

Početkom prošlog tjedna, na čuđenje mještana Premanture, bager je do temelja srušio kuću obitelji Jurašin. Iako su mještani pomislili da je riječ o još jednoj nelegalnoj gradnji, ovog puta 'u akciji' nisu bili bageri Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Naime, kako se ispostavilo, bagerista su angažirali sami vlasnici koji nisu uspjeli na vrijeme vratiti pozajmicu od 265 tisuća franaka. Očajni, umjesto poravnavanja računa s kreditorom, nekretninu koju su na ime zajma založili, odlučili su poravnati sa zemljom

Naime, imućni povratnik iz Švicarske Rista Prodanov posudio je 1998. obitelji Jurašin oveći novčani iznos. Obitelji je, navodno, taj novac trebao za uređenje ugostiteljskog objekta pa je s umirovljenim stomatologom sklopila privatni kreditni aranžman na tri i pol godine i s kamatom od četiri posto.

Međutim, Jurašinima posao nije išao željenim tokom, pozajmljeni novac nije se vraćao. Nakon godina i godina suđenja, početkom prošlog tjedna došao je trenutak kad bi obitelj Jurašin morala predati kuću u posjed vjerovniku, to jest Risti Prodanovu.

Međutim, dan uoči primopredaje, obitelj Jurašin naručila je bagerista, pa je tako prostrana kuća od 1.209 četvornih metara pretvorena u prah i pepeo, no ne i dug. Rista Prodanov, naime, traži i dalje povrat duga koji je s vremenom i narastao te naknadu od 100 tisuća kuna uplaćenog poreza na promet na ime te nekretnine. Osim toga, budući da je bez njegova znanja nekretnina na koju se uspio uknjižiti srušena, podnio je i kaznenu prijavu, navodno, protiv nepoznata počinitelja.