POSJET GRADU NA DUNAVU

Srpski veleposlanik za ćirilicu u Vukovaru

12.04.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Srpski veleposlanik u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izjavio je danas kako Vukovar predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji te da bi taj položaj dvije zemlje trebale iskoristiti za poboljšanje gospodarske i druge suradnje

U nastupnom posjetu Vukićević se susreo s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom, s kojim je bez nazočnosti novinara razgovarao o suradnji dviju država, prekograničnoj suradnji i položaju srpske nacionalne manjine.

U izjavi novinarima nakon razgovora Vukićević je ocijenio kako su trenutačno najveći problemi s kojima se u Vukovaru susreću pripadnici srpske nacionalne manjine uporaba ćiriličnog pisma te registracija škola na srpskom jeziku.

U Srbiji je svakoj nacionalnoj manjini omogućena uporaba vlastita pisma, kazao je Vukićević, ocijenivši kako ostvarenjem toga prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ne bi bila ugrožena mir i stabilnost, niti bi to štetilo većinskom narodu.

Po njegovim riječima to je pitanje, uostalom, uređeno i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Gradonačelnik Sabo istaknuo je važnost činjenice da se u Vukovaru u proteklih 12 godina od završetka procesa mirne reintegracije nije dogodio nijedan veći međunacionalni izgred.

'Puno činimo za miran suživot i toleranciju, i to ćemo nastaviti. Radi toga i namjeravamo osnovati centar za mir i toleranciju', rekao je Sabo. Srbskog veleposlanika primit će i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.