DOČEKANI NA NOŽ

Srpski mediji hrvatske maturante proglasili 'ustašama u najavi'

01.10.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Poražavajuće rezultate ispitivanja političke pismenosti maturanata hrvatskih srednjih škola koje je nedavno provela inicijativa GOOD, GONG i Institut za društvena istraživanja kao da su u jeku nedavnih graničnih prijepora između Zagreba i Beograda jedva dočekali srbijanski mediji koji su proglasili učenike završnih razreda ustašama, zaključivši kako premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić s 'takvom omladinom nemaju razloga za brigu, jer sigurno pobjeđuju na predstojećim izborima'

Rezultati ispitivanja provedeni na nacionalnom reprezentativnom uzorku o 1.146 maturanata, naime, pokazali su kako čak gotovo tri trećine maturanata ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, dok se polovica slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost poremećaj. Pored toga, polovica ispitanika mišljenja je kako homoseksualcima treba zabraniti javni nastup, dok čak 73 posto ne zna tko je hrvatski premijer.

Takvu neinformiranost srbijanski mediji dočekali su na nož, pa tako Informer donosi bombastičan naslov 'Bit će prave ustaše!' dodajući kako je istraživanje u 'Lijepoj njihovoj' neosporno pokazalo kako su mladi Hrvati svi odreda poklonici NDH.

Srbijanski list Pravda maturante naziva 'ustašama u najavi' te prenosi rezultate ispitivanja prema kojima su 'samo katolici pravi Hrvati', ali i kako se 40 posto mladih Hrvata čvrsto protivi pokušaju sudskog progona osumnjičenih za ratne zločine počinjene tijekom rata devedesetih godina. Pritom taj dnevni list donosi zaključak kako 's takvom omladinom Milanović i Ostojić nemaju razloga za brigu, jer će vrijeđanjem i pljuvanjem Srba i Srbije sigurno dobiti mnogo glasova na izborima'.

Spominjući Milanovića, list Pravda objavio je i vijest kako izjavom 'naši susjedi su guske u magli' hrvatski premijer 'opet lupeta', dok Blic prenosi kako je Milanović nakon višetjednog napadanja Srbije zbog izbjegličke krize promijenio metu i kao glavnog krivca označio Grčku zaključivši kako je hrvatski premijer 'izgleda odlučio poslušati' srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji mu je poručio da 'ostavi Srbiju na miru'.

Valja podsjetiti kako su srbijanski mediji i prije pet godina identično reagirali kada su u pitanju hrvatski maturanti i norijada iz 2010. koja se, prema susjednim medijima, pretvorila u 'ustaške orgije'.