PONIŠTAVA SE ANTIFAŠIZAM

Srpske organizacije protiv Dražine rehabilitacije

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 15:45
  • Objavljeno 22.03.2012 u 15:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predstavnici civilnog društva protestiraju zbog grubog manipuliranja javnošću povodom postupka rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je, ističu, o osuđenom ratnom zločincu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima, Hrvatima, ali i nad srpskim narodom

'Pokušaj njegove rehabilitacije poništava antifašističku borbu srpskog i svih drugih jugoslavenskih naroda. Bili smo jedan od najautentičnijih i najznačajnijih narodnooslobodilačkih pokreta i zbog toga poštovani član antihitlerovske koalicije. Posljednjih desetljeća u Srbiji je, međutim, došlo do revizije i falsificiranja povijesti i marginalizacije partizanskog pokreta, čime su se Srbija i srpski narod samoisključili iz fronte europskih antifašističkih snaga', kaže se u zajedničkom priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

'U tom smislu donesen je Zakon o izjednačavanju partizana i četnika, a potom i Zakon o rehabilitaciji kojima je pokrenut proces rehabilitacije osoba koje su bile na strani kolaboracije s fašističkom Njemačkom (knez Pavle, Dragiša Cvetković). Na tim osnovama sada se vodi i postupak za rehabilitaciju četničkog vođe i zato skrećemo pažnju državnom rukovodstvu i pravosudnim organima na ključne činjenice:

Prema nepobitnim povijesnim činjenicama i elementarnim pravnim principima, pravosudni i ostali državni organi moraju se ophoditi s dužnom pažnjom i zbog vlastitog stručnog i moralnog autoriteta, a prvenstveno zbog ugleda države.

Sud nije nadležan za uspostavljanje neke nove prošlosti niti smije zanemariti nepobitne činjenice o kojima svjedoče brojni dokumenti, ne samo u domaćim, nego i u najpoznatijim stranim arhivama.

Neosnovano je da se, prije ocjene Ustavnog suda, vodi postupak na osnovu zakona za koje je od Ustavnog suda zatraženo da preispita njihovu utemeljenost s obzirom na to da su nesuglasni s više elementarnih pravnih principa.

Dragoslav Draža Mihailović potpisao je instrukciju o istrebljenju muslimanskog življa u Pljevaljskom, Fočanskom i Čajničkom srezu. Izvještaj njegovog podčinjenog Pavla Đurišića svjedoči o 'potpunom uništenju muslimanskog življa bez obzira na spol i godine starosti'. Nesumnjiva je njegova komandna odgovornost i za masovne zločine nad pripadnicima srpskog naroda, pri čemu su masakri u Vraniću, Drugovcu, Kopljarima samo najdrastičniji primjeri masovne upotrebe kame širom Srbije.

Dobro je poznato na kojoj su se strani četnici borili 1943, na Neretvi i Sutjesci, 1944, na Kopaniku, kao i to da je u jesen 1944. Draža odbio prihvatiti naređenje kralja Petra II i nastavio se, zajedno s ustašama i ostalim kvislinzima, do kraja rata boriti na strani njemačkog okupatora i poticati terorističke akcije u tek oslobođenoj državi. Mnogi četnici stupili su tada u redove Narodnooslobodilačke vojske, čime je faktički došlo do rehabilitacije svih koji nisu činili ratne zločine.

Sve to dovoljno je da se svaki pokušaj rehabilitacije Mihailovića kvalificira kao duboko nehuman i nemoralan čin. Antifašizam je temelj na kojem počiva moderna Europa. Zato je Srbija obavezna njegovati antifašističke vrijednosti. To je i osnova za dobrosusjedske odnose i doprinos stabilnosti u regiji.

Otuda mi odgovorno tvrdimo da će rehabilitacija Dragoslava Draže Mihailovića i njegovih četnika dodatno osnažiti nepovjerenje koje je sa susjedima, zbog nedavnih ratova vođenih s istim ideološkim predznakom, na veoma niskom nivou. Istovremeno rehabilitacija Mihajlovića povrijedila i brojne četničke žrtve srpskog naroda.

Oni koji donose odluke trebaju biti svjesni i toga da rehabilitacijom zločina koji ne zastarijevaju po međunarodnom pravu – postaju suučesnici u tim zločinima.'


Otvoreno pismo potpisuju:

BKV Fond
Centar za evro-atlantske studije
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Centar za praktičnu politiku
Gradjanska inicijativa
Grupa Spomenik
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet pravnika za ljudska prava
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Predsednik koordinacijskog odbora IV Vojvodjanske konvencije, Živojin Berisavljević
Savez antifašista Srbije
Žene u crnom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi