ne odustaju od prosvjeda

Srpska oporba: Uhićenu djecu vam nećemo oprostiti!

18.03.2019 u 16:35

Bionic
Reading

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom '1 od 5 milijuna' i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi uhićene prosvjednike Jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac u pratnji odvjetnika nekih od privedenih mladića prilikom upada u zgradu RTS-a, poručio je da za uhićenja krivi Aleksandra Vučića

"On je odgovoran za primjenu sile i za sve što se događalo u RTS-u. Poslije toliko presuda imamo danas presude za djecu. Neki od njih su u srednjoj školi i dobili su presudu od 30 dana zatvora, neće moći završiti školsku godinu. 'Decu vam nećemo oprostiti' to je slogan intenziviranja prosvjeda koji će uslijediti u sljedećem razdoblju. On neće razgovarati s opozicijom, nego s građanima, ali s građanima koje on bira", poručio je Lutovac.

Jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Anasonović, koja je u subotu bila u zgradi RTS-a, opisala je nasilje policije, prenosi N1.

"Ja sam na stepenicama bila do same policije. Jedan od pripadnika specijalaca me je držao i vikao da sam djevojka, dok su drugi tukli momke, među ostalim i ove koji su sada u pritvoru u Padinskoj skeli... Momci nisu nikoga napadali, primali su udarce... Šamarali su momke, za sve to imamo dokaze", rekla je Anasonović.

Također je izvijestila da je policija za vrijeme jučerašnjeg prosvjeda od Predsjedništva do policijske stanica privodila organizatore. Pitala je je li nasilje postalo legitimno za ovu vlast i hoće li uhititi sve koji su bili na prosvjedima?

  • +13
Prosvjednici pred zgradom Predsjedništva u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Odvjetnik Miloša Bekića Božo Prelević, za svog je klijenta rekao da je "krvoločni student koji ima 40 kila". Rekao je da je su policajci koji su bili u zgradi RTS-a rekli kako je njegov klijent bio pristojan i izašao na poziv policije. "Piše diplomski rad na temu prosvjeda u Srbiji. On je izašao na poziv policije. Određen mu je pritvor kao nasilniku koji ne može ići u redovan postupak, nego se mora žaliti iz pritvora. Prije dvadest godina, slična koalicija je gurala Otporaše u zatvor i punila zatvore po istom krtieriju. Očekivao sam da se to više neće dogoditi. U Srbiji se povijest ponavlja po svojim najgorim oblicima... Državni organi ne smiju postupati s neobuzdanom silom", poručio je odvjetnik.

Zoran Lutovac odgovorio je na pitanje imaju li prosvjednici podršku stranih faktora.

"Kada razgovarate sa stranim diplomatima, to je jedna stvar, oni znaju da se krše prava, to pokazuje izvještaji Europske komisije. S druge strane, radi stabilnosti se žrtvuju neke europske vrijednosti. Tražimo da se poštuju građani ovih država i da se poštuju standardi kao i za njih. Ovi prosvjedi su doprinijeli tome da mediji pišu o tome, govore o tome, a to je najbolji način da se promjeni stav da je stabilnost važnija od demokracije i ljudskih prava", rekao je Lutovac.