na dnevnom redu skupštine

Srebrnjak traži suglasnost za osnivanje Centra za translacijsku medicinu

16.03.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Na inicijativu Dječje bolnice Srebrnjak, u dnevni red zagrebačke Gradske skupštine uvršten je prijedlog odluke kojom se toj bolnici daje suglasnost za osnivanje nove znanstveno-istraživačke ustanove - Centra za translacijsku medicinu (CCTM), priopćeno je u utorak.

Upravni odbor projekta, čiji su članovi stručnjaci iz područja biomedicine, translacijske medicine, pedijatrije i zdravstvenih sustava, zaključio je da se održivost projekta može postići isključivo kroz jasno definiranu suradnju i potporu KBC-a Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja i zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

Stoga se predlaže da te institucije budu suosnivači CCTM-a zajedno s Dječjom bolnicom Srebrnjak, kako bi se osiguralo da projekt uistinu postane centar izvrsnosti za translacijsku medicinu i centar za kardiokirurško liječenje djece u okviru Srebrnjaka.

U projektu su predviđena sredstva za izgradnju i opremanje zgrade dok je sve ostalo, poput sredstva za zapošljavanja, istraživanja te redovno funkcioniranje, prepušteno Dječjoj bolnici.

"U suradnji s predloženim institucijama osiguralo bi se zapošljavanje vrhunskih znanstvenika, kardiokirurga i ostalih, a ujedno se smanjuju ili potpuno isključuju financijski rizici za Grad Zagreb, osnivača Dječje bolnice, i samu bolnicu ako se ne bi ispunile obveze iz potpisanog ugovora", objašnjava ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule.

Bez takve suradnje bit će iznimno teško ispuniti ranije propisane stavke projekta, kao što su obveza publiciranja oko 150 znanstvenih članaka u pet godina (zasad Dječja bolnica objavi najviše desetak članaka godišnje), zapošljavanje preko 90 znanstvenika (trenutno ih na Odjelu za translaciju radi šest) te ustroj odjela dječje kardiokirurgije s intenzivnom i postintenzivnom njegom (trenutno niti jedan kardiokirurg nije zaposlen na Srebrnjaku).

Europska komisija odobrila je za CCTM Dječjoj bolnici Srebrnjak 432 milijuna kuna, a trenutno je u završnoj fazi osnovni dio nabave vezan uz izgradnju zgrade. Održano je javno otvaranje ponuda za vođenje projekta i izvođenje radova te objavljen natječaj za nadzor radova.

Zgrada na sedam etaža i 14.000 četvornih metara u velikom dijelu predviđa izgradnju istraživačkog centra koji se sastoji od nastambe za životinje, bioanalitike, bioinformatike, biokemije, imunologije te niza drugih laboratorija.