U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI

Srbin iz hrvatskog narkokartela pobjegao iz zatvora

11.05.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Srbin Nebojša Gacanović, koji je prema pisanju medija u Dominikanskoj Republici uhićen zbog šverca 180 kg kokaina, uspio je pobjeći iz pritvora, piše Blic. Za Gacanovićem, koji je uhapšen kao pripadnik kriminalne grupe državljanina Hrvatske Zlatka Ugarkovića, raspisana je potjernica Interpola

Gdje se krije Gacanović, inače rodom iz Aleksinca, zasad nije poznato. U srpskoj policiji tvrde da on nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela. Za razliku od njega, prema pisanju hrvatskih medija, osumnjičeni Hrvati odranije su poznati policiji. U grupi koja je planirala prokrijumčariti 180 kilograma kokaina nalazi se i Zadranin Elvis Mužanović, poznati ugostitelj kojemu se zbog trgovine drogom sudilo prije 12 godina.

Osim njega, uhićen je Dražen Miletić, dok su u Dominikanskoj Republici uhićeni Ugarković, koji je vodio poslove na terenu oko kupovine i krijumčarenja kokaina, i Marinko Markulin.

Istovremeno je u Italiji uhićen Milivoj Šango, koji je u toj zemlji čekao isporuku droge, koju je dalje trebalo prokrijumčariti u zemlje istočne Europe. Za njegovim nećakom Ivanom Šangom, koji je također dio grupe, raspisana je potjernica.

Skupina je, prema pisanju zagrebačkih medija, u ovom poslu trebala zaraditi pet milijuna eura, kolika je procijenjena vrijednost kokaina velike čistoće zaplijenjenog kod uhićenih. Podaci policije ukazuju na to da je drogu iz Venezuele na Karibe prebacio Kolumbijac, suradnik hrvatskih dilera, odakle je ona brodom trebala biti prebačena do Italije, a zatim u Hrvatsku i dalje.

Planovi dilera presječeni su u akciji kojom je rukovodila hrvatska policija, a u kojoj su sudjelovale i policije Italije, Francuske i američka DEA. Pod prismotrom tih policija dileri su bili dulje od šest mjeseci.

Za to vrijeme utvrđeno je da grupa rukovodi poslovima iz iznajmljene kuće u blizini plaže u poznatom dominikanskom ljetovalištu Boka Kika. U toj kući boravili su Ugarković, Ivan Šango, Gacanović, ali i izvjesni Jose Parra Fiorentino iz Venezuele. Akcija uhićenja osumnjičenih izvedena je na jahti Ihtis, na kojoj je pronađeno 175 paketa kokaina.

Mediji navode da će osumnjičenim dilerima biti oduzeta imovina zarađena na prodaji droge.