KAŽE FUELE

Srbiji su pregovori s EU nadohvat ruke

26.04.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Feule poručio je u petak u Beogradu da je otvaranje pristupnih pregovora Srbiji 'nadohvat ruke', ali da su reforma sudstva i borba protiv korupcije i kriminala ključni elementi za daljnji napredak Srbije ka članstvu u Eropskoj uniji (EU)

Otvarajući konferenciju posvećenu pokretanju zajedničkog projekta EU i Vijeća Europe vezanog uz borbu protiv korupcije, Fuele je istaknuo da je za borbu protiv korupcije prvenstveno nužna politička volja i da građani Srbije moraju znati kako nitko nije iznad zakona. Podsjetivši da je nakon dogovora Beograda i Prištine prošlog tjedna u Bruxellesu, koji je nazvao 'povijesnim probojem', Europska komisija preporučila početak pregovora sa Srbijom, Fuele je istaknuo da Srbija sad ima 'otvaranje pristupnih pregovora nadohvat ruke'.

'Vjerujem da ćete moći iskoristiti tu šansu. Postignuti sporazum treba primijeniti, kako bi na summitu (Europskog vijeća) u lipnju bio bezuvjetno određen datum za početak pristupnih pregovora', rekao je Fuele i istaknuo spremnost EU da pomogne Srbiji kako bi se cijeli proces doveo do kraja.  'Ova konferencija je jasan primjer te opredijeljenosti i suradnje', dodao je File istaknuvši da neovisno i funkcionalno sudstvo, u kojem je glavni argument zakon a ne mito, spada u temeljne europske vrijednosti te da nema reforme pravosuđa bez borbe protiv korupcije i kriminala.

Šefica ureda Vijeća Europe u Beogradu Antje Rothemund ocijenila je na konferenciji da je Srbija odavno izabrala europski put jer je već dulje od desetljeća članica ove paneuropske organizacije. Najavivši početak Projekta za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji (PACS), ona je istaknula kako je borba protiv korupcije jedan od najvećih izazova Srbije u procesu približavanja eurointegracijama.

Srbijanski potpredsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su rezultati Srbije u proteklih osam mjeseci veći nego u zadnjih osam godina, što drži razlogom zbog kojeg EU treba nagraditi Srbiju i njezine građane, jer su to zaslužili. Fuele je u dvodnevni posjet Beogradu doputovao u četvrtak navečer i nakon sastanka s premijerom Ivicom Dačićem rekao kako je cilj njegova dolaska da ohrabri Srbiju u donošenju odluka i vizije na putu ka EU.

File se tijekom dana sastao i s potpredsjednicom srbijanske vlade za eurointegracije Suzanom Grubješić i poručio kako je cilj Europske komisije da Srbija 25. lipnja dobije datum za početak pristupnih pregovora te da srbijanska vlada do tada treba nastaviti s uspješnim provođenjem reformi i s primjenom sporazuma Beograda i Prištine. Fuele će se poslijepodne sastati i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.