KOSOVO SMUTNJE

Srbiji odluka o statusu kandidata za EU tek u ožujku

09.12.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Europsko vijeće u petak je odlučilo da status kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji (EU) bude dodijeljen u ožujku 2012. ako se do tada postigne još veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, javljaju beogradski elektronički mediji

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je na konferenciji u Bruxellesu kako će sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU biti 12. veljače, a konačna odluka se može očekivati u ožujku.

Van Rompuy je istaknuo kako EU ostaje privržena integraciji zapadnog Balkana te naveo kako je Srbija znatno uznapredovala u suradnji s Haaškim sudom uhićenjem haaških bjegunaca te da je pokrenut dijalog Beograda i Prištine koji daje prve rezultate.

Kako je rekao, nastavljaju se procjene stanja i stupnja koji je Srbija dosegnula, a u veljači 2012. bit će odlučivano o napretku Srbije. To će, kako je rekao, potvrditi Europsko vijeće u početku ožujka.

Europska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do ožujka sljedeće godine, objavila je rano u petak agencija AFP, pozivajući se na nacrt zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali prihvatiti u petak, a koji je agencija dobila na uvid.

"Kako bi dobila kandidacijski status u ožujku 2012.", Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma kako bi se normalizirali odnosi s Kosovom, navodi se u dokumentu.

Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka.

U Beogradu se, nakon najnovijih vijesti glede kandidature, očekuje obraćanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.