O ZLOČINIMA MUSLIMANA NAD SRBIMA

Srbijansko tužiteljstvo želi ispitati Mladića

04.06.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je u subotu da će od Tajništva Haaškog suda (ICTY) zatražiti dopuštenje za saslušanje haaškog optuženika Ratka Mladića o zločinima koje su, kako se navodi, muslimanske snage pod kontrolom Nasera Orića počinile nad srpskim civilima i zarobljenicima u istočnoj Bosni u razdoblju od travnja 1992. do lipnja 1995. godine

U priopćenju tužiteljstva stoji kako se radi se o događajima na području od Zvornika do Skelana, uključujući okolicu Srebrenice. Događaji koje srbijansko tužiteljstvo istražuje nisu, kako se ističe, obuhvaćeni optužnicom koju je Haaški sud podigao protiv Nasera Orića

Žalbeno vijeće međunarodnoga suda za razne zločine u Haagu oslobodilo je 3. srpnja 2008. godine nekadašnjeg zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića optužbe za ratni zločin.

Orić je 30. lipnja 2006. bio proglašen krivim što nije poduzeo nužne i razumne mjere za sprečavanje ubojstava i okrutnosti prema većem broju bosanskih Srba koji su bili pritvoreni u srebreničkoj policijskoj postaji i u zgradi kraj zgrade općine, u razdoblju od 27. prosinca 1992. i 20. ožujka 1993.

Sudsko ga je vijeće oslobodilo drugih optužba i osudilo na dvije godine zatvora, na što su se žalili i tužiteljstvo i obrana.

Žalbeno je vijeće ocijenilo da nema dovoljno elemenata za osudu za zapovjednu odgovornost