ZLOČIN PROTIV CIVILA

Srbijanski sud povisio kazne za Banski Kovačevac

28.04.2011 u 19:14

Bionic
Reading

Srbijanski prizivni sud objavio je u četvrtak da je preinačio presudu višeg suda u Beogradu okrivljenima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Banskom Kovačevcu 1992. godine Pani Bulatu i Radi Vraneševiću te im povisio zatvorske kazne na 20, odnosno 13 godina

Prvostupanjskom presudom Pane Bulat bio je osuđen na 15 godina, a Rade Vranešević na 12 godina zatvora; povišenjem kazne na 20 odnosno 13 godina prizivni je sud usvojio žalbu državnog odvjetništva za ratne zločine.

'Po nalazu prizivnog suda, prvostupanjski sud je glede odluke o kaznenoj sankciji, utvrđenim olakotnim okolnostima dao prenaglašeno značenje, dok s druge strane utvrđenim otegotnim okolnostima na strani okrivljenih nije dao odgovarajuće značenje', navodi se u obrazloženju odluke prizivnog suda.

Od otegotnih okolnosti sud je, kako se ističe u presudi, utvrdio posebno teške okolnosti i ponašanje okrivljenih nakon izvršenog kaznenog djela, budući da je u kratkom vremenskom intervalu ubijeno šest starih i bespomoćnih osoba koje nisu predstavljale nikakvu opasnost za okrivljene, pri čemu im je oduzet i novac.

Pritom je, po ocjeni prizivnog suda, prvostupanjski sud pravilno kao otegotnu okolnost u slučaju Bulata uvažio i činjenicu da je bio pomoćnik zapovjednika zadužen za sigurnost.

Sud je uzeo u obzir i ponašanje Vraneševića nakon izvršenog kaznenog djela, odnosno bezobzirnost u želji da prikrije tragove izvršenja, što je sve rezultiralo time da potomci ubijenih civila nikada nisu bili u prilici dostojno pokopati njihove posmrtne ostatke, zaključuje se u obrazloženju.

Vijeće za ratne zločine višeg suda u Beogradu osudilo je 15. ožujka 2010. Panu Bulata na 15, a Radu Vraneševića na 12 godina, obojicu za kazneno djelo ratnog zločina zbog ubojstva šestero hrvatskih civila u hrvatskome mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992. godine.

Zločin za koji su osuđeni Bulat i Vranešević počinjen je između 19. i 23. ožujka 1992., kad su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su Bulat i Vranešević pucali u njih. Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Kako je navedeno u optužnici, po Bulatovoj naredbi, koji je tada bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost drugog bataljuna 19. brigade vojske tzv. republike srpske krajine, Vranešević je, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji zdenac, koji su zatim minirali.