POTICANJE NESNOŠLJIVOSTI

Srbijanski povjesničari opet izvrću hrvatsku povijest

17.12.2008 u 09:50

Bionic
Reading

Srbijanski povjesničari osvrnuli su se na najavu ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da će Srbija podići protutužbu protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu pravde u kojoj će se naći i ustaški zločini

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo rekao je da Hrvatska ne prihvaća snošenje posljedica za zločine koje je počinio režim NDH jer RH nije pravna nasljednica te države.

Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, kategorički odbacuje ovakvu konstataciju, povlačeći paralelu s Njemačkom. 'Ni Savezna Republika Njemačka nije bila pravni nasljednik Trećeg Reicha, pa se ipak smatralo da je njemački narod odgovoran za počinjene zločine. Oni Hrvati koji su činili genocid nad Srbima u NDH, isti su narod koji je devedesetih nastavio etničko čišćenje Srba', napomenuo je Čavoški te dodao da za te zločine nitko nikada nije odgovarao.

'Procjenjuje se da je ubijeno oko 800 tisuća Srba', kaže povjesničar Slavenko Terzić za Kurir te dodaje da bi moglo u Hrvatskoj doći do 'rehabilitacije ustaštva i obnove te ideologije u širokim razmjerima'.

Vladimir Žerjavić, danas najpriznatiji autoritet za pitanja ratnih gubitaka, na temelju demografskih izračuna i sustavnog pregleda brojnih dokumenata, procjenjuje srpske žrtve u NDH na 335 tisuća, od čega su 217 nisu žrtve fašističkog terora.
Pristrani povjesničari tvrde da je samo u Jasenovcu smaknuto oko milijun Srba.

Milivoje Ivanišević, ravnatelj Centra za istraživanje zločina nad Srbima, pronalazi veliki broj paralela između današnje Hrvatske i ustaške NDH:
'Iz države poglavnika Ante Pavelića uzeli su novčanu jedinicu kunu, obnovili šahovnicu i nazive vojnih činova iz NDH.' Ivanišević tvrdi da je hrvatska himna 'Lijepa naša' preuzeta iz NDH. Kaže da je Hrvatska rehabilitirala ustaški pokret.

Ivanišević je previdio činjenicu da je Hrvatsku himnu uglazbio Josip Runjanin, Srbin po nacionalnosti, te da se 'Lijepa naša' koristi kao službena himna od 1891. godine.

Ovakvom su retorikom i izvrtanjem povijesnih podataka srbijanski intelektualci raspirivali mržnju prema Hrvatima osamdesetih godina prošlog stoljeća. Usadili su hrvatskim Srbima strah da će tek nastala Hrvatska država s njima postupati isto kao i NDH. To je i dovelo do pobuna i kasnijih ratnih događanja. Gotovo dva desetljeća kasnije srbijanski bi povijesničari, ali i njihov ministar Jeremić, trebali dići ruke od falsificiranja povijesnih činjenica.