raste broj zaraženih

Srbijanski epidemiolog: Najviše oboljelih dolazi iz Grčke i Hrvatske

09.08.2021 u 10:03

Bionic
Reading

Dileme nema, zdravstveni radnici moraju svi biti cijepljenii, svi oni koji dolaze u kontakt s pacijentima, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Cijepljenje nije stvar demokracije nego civilizacije, istaknuo je epidemiolog.

Porast broja novozaraženih koji trenutno ima Srbija nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast će se nastaviti, suglasni su stručnjaci.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je ljeto pokazalo da su se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mjera, ali ne svih.

'U shopping centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima to se vidi, a na otvorenom, osim distance, ostale mjere nisu toliko važne', rekao je Tiodorović.

"Najveći broj oboljelih dolazi iz Grčke i Hrvatske" 

Dodao je da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u covid bolnice najveći broj oboljelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mjera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

'Ne možemo pritiskati djecu od 12 godina da se cijepe, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih", istaknuo je epidemiolog.

"Prosvjetni radnici moraju shvatiti da trebaju zaštiti sebe i da će tako zaštiti djecu. Potaknimo da djeca nose maske, i svako inzistiranje na masovnom testiranju je neizvedivo, ne možemo to stalno raditi", rekao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo imati mirniju epidemiološku situaciju da se djeca vrate u klupe, ali to je teško očekivati.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitaliziranih, može se zaključiti da nije za paniku, ali je za pažnju.

"Ovo je posljednji trenutak za cijepljenje, da prosvjetni radnici osiguraju uvjetee za normalan rad", kaže.

"Dileme nema: zdravstveni radnici moraju svi biti cijepljeni, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima", rekao je Tiodorović i ukazao da cijepljenje nije stvar demokracije nego civilizacije.