blag porast

Srbija uoči novog koronavala priprema nagradnu igru da potakne cijepljenje

21.07.2021 u 11:33

Bionic
Reading

U Srbiji se nije dugo održao trend pada novooboljelih od Covida-19 i dvoznamenkast broj zaraza, a dok stručnjaci upozoravaju na novi, četvrti pandemijski val, država priprema nagradnu igru da bi potakla cijepljenje

Prema podacima, posljednjih dana broj zaraza u blagom je porastu u pojedinim administrativnim okruzima i u Beogradu - ukupno kod 189 osoba među 9786 testiranih uzoraka dok su od posljedica Covida-19 preminule četiri osobe.

U Srbiji koronabrojke rastu i na početku je novog vala, a državni tajnik u ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje cijepljenja jer se 'očekuje jak četvrti val korone'.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi 'ozbiljna kampanja' u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će cijepljeni protiv koronavirusa konkurirati 'za ozbiljne nagrade'.

'To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promovira cijepljenje', rekla je Obradović, ocijenivši da, zaključno s 20. srpnja, na teritoriju cijele države ima oko 2.664.000 osoba cijepljenih s obje doze, što na ukupnu populaciju od oko sedam milijuna ljudi 'nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu'.

Srbija koristi četiri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm i ruski Sputnjik - i ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku opao interes za cijepljenje, poglavito među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7.088 smrtnih slučajeva.

Trenutno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedmero na respiratorima.