UPOZORENJE IZ SARAJEVA

Srbija vodi 'specijalni rat' protiv BiH

06.03.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Članovi ratnog Predsjedništva Republike BiH Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Tatjana Ljuić-Mijatović, Mirko Pejanović i Miro Lazović u funkciji predsjednika Skupštine RBiH, izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja ukupne društveno-političke situacije u BiH i regiji

SARAJEVO - Osobito su zabrinuti činjenicom da Srbija najavljuje suđenja građanima BiH koji su u ratnom razdoblju sudjelovali u obrani zemlje ili bili dio legalno izabrane demokratske vlasti, za navodne zločine prema bivšoj vojsci JNA i građanima srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u današnjem priopćenju sudionika jučerašnjeg sastanka, te optužbe doživljavaju kao novu političku instrumentalizaciju i nastavak specijalnog rata s ciljem destabilizacije BiH.

Članovi ratnog Predsjedništva BiH stoga su pozvali sva nadležna tijela BiH da od Srbije zatraže da najave o suđenju i privođenju građana BiH ocijene nelegalnim, suprotnim normama međunarodnog prava, te naglase da to vodi pogoršanju ukupnih međudržavnih odnosa i destabilizaciji cijelog područja.

Oni također očekuju da se od Srbije zatraži ustupanje sve dokumentacije o eventualnim zločinima počinjenim na teritoriju BiH. Podsjećaju da se BiH smatra isključivo nadležnom za procesuiranje zločina počinjenih na njezinom teritoriju. Pritom, BiH je otvorena za suradnju sa susjednim državama i međunarodnom zajednicom u razmjeni informacija.