ZAHTJEV ŠPANJOLSKOJ

Srbija traži izručenje članova 'zemunskog klana'

14.02.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Srbijansko Ministarstvo pravosuđa Španjolskoj je uputilo preliminarni zahtjev za izručenjem nedavno uhićenog Luke Bojovića, u Srbiji osumnjičenog za više ubojstava i drugih kaznenih djela, i zajedno s njim uhićenih pripadnika tzv. zemunskog klana Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, izjavio je u utorak državni tajnik tog ministarstva Slobodan Homen

Homen je u izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug kazao kako je u tijeku prevođenje na španjolski jezik opširne dokumentacije koja sadrži više od 1700 stranica, koja se šalje uz zahtjev za izručenjem te da bi do izručenja realno moglo doći tek za nekoliko mjeseci.

Objasnio je kako dokumentacija mora biti kompletna i da se, po konvenciji Europskog vijeća o ekstradiciji, nakon što okrivljeni bude izručen državi koja je tražila njegovo izručenje, njega više ne može teretiti za kaznena djela koja nisu bila navedena u zahtjevu za izručenjem upućenom državi koja ga izručuje.

Bojoviću, Milisavljeviću i Petriću španjolski sud je, nakon što su u četvrtak uhićeni, odredio pritvor koji može trajati do godinu dana, a odluku o njihovu izručenju prvo donosi sud nakon što razmotri zahtjev za izručenjem i prateću dokumentaciju. Na odluku suda oni imaju pravo podnijeti žalbu, a konačnu odluku o izručenju donosi španjolski ministar pravosuđa.

Španjolska policija uhitila je u četvrtak navečer u Valenciji Luku Bojovića zvanog Pekar, Vladimira Milisavljevića zvanog Budala, kao i Sinišu Petrića zvanog Zenica i Vladimira Mijanovića zvanog Zuba, inače Bojovićeva kuma.

Bojovića su srbijanski mediji navodili kao čovjeka koji je preuzeo vodstvo nad 'zemunskim klanom' nakon što su ožujka 2003. godine ubijeni vođe te skupine Dušan Spasojević i Mile Luković. Navodi se i da je bio prijatelj vođe negdašnje Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, kao i da je osumnjičen za više ubojstava i drugih kaznenih djela.

Za Bojovića se navodi i da je kum Cvetka Simića, čije je tijelo u ožujku 2010. godine pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera.

Vladimir Milisavljević u medijima je poznat kako jedan od najbližih suradnika ubijenog vođe 'zemunskog klana' Dušana Spasojevića. Milisavljević je u Srbiji, zbog zločina te kriminalne skupine, u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora, a za sudjelovanje u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića dobio je 35 godina zatvora.

Za Petrića se navodi kako je u Srbiji zbog ubojstva pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.

Za četvrtog uhićenog Mijanovića nije ni zatraženo izručenje jer za njim ni ne postoji tjeralica srbijanske policije.