DOKAZAO KRIVNJU BIVŠE JNA

Srbija Splićaninu dužna 22.000 eura, otvoren put ratnim odštetama

19.09.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon punih deset godina sudovanja, beogradski prizivni sud donio je konačnu i pravomoćnu presudu u korist Splićanina Ivice Bačića, umirovljenog časnika Hrvatske vojske koji je tužio Vojsku Srbije zbog automobila koji mu je u listopadu 1991. godine oduzet u Kninu. Od odštete koja mu je dodijeljena (oko 22 tisuće eura) puno je važniji podatak da se radi o presedanu koji otvara prostor za podizanje brojnih tužbi građana Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova protiv Srbije i njezine vojske

U posljednjoj Bačićevoj presudi, naime, sud je izričito naglasio da su organi bivše Jugoslavenske narodne armije 'pravni prethodnici tužene Vojske Srbije', što znači da današnja vojska Srbije snosi pravnu odgovornost za sva nedjela JNA.

Bačić je prvu pravomoćnu presudu ishodio još krajem 2010. godine, no do danas su trajala sporenja oko visine odštete. 'Sada možemo kazati da je stvar službeno i konačno završena', izjavio je za tportal.

Njegov automobil Renault 19 oduzet mu je kada je, prevozeći ozlijeđenog susjeda iz Miljevaca u bolnicu, greškom zalutao među tenkove JNA. Vojnici su ga zarobili i držali preko mjesec dana pod optužbom da je 'dezerter i ustaški špijun', a ključnom za cijeli slučaj pokazala se potvrda za oduzeti automobil koju mu je izdao 'ovlašćeni starešina' Milorad Grubač.

Nakon razmjene zarobljenika, Bačić se odlučuje na sudski postupak, koji započinje tek 2002. godine, a Grubač je na sudu potvrdio autentičnost dokumenta sa svojim potpisom.

'Radi se o principu, ali i bitnom presedanu koji će mnogima otvoriti put za traženje odštete budući da se radi o pravoj presudi ovog tipa. Egzaktno je dokazana umiješanost Beograda i JNA u agresiju na Hrvatsku. Zahvaljujem bivšem veleposlaniku Hrvatske u Beogradu Tončiju Staničiću koji je bio od goleme pomoći tijekom cijelog sudskog postupka', kazao je Bačić.