DIJALOG JEDINO RJEŠENJE

Srbija pozvala na mir na Kosovu

24.11.2011 u 21:18

Bionic
Reading

Srbijanska vlada u četvrtak je osudila sinoćnje izgrede na sjeveru Kosova, pozvavši međunarodne snage KFOR-a da osiguraju zaštitu za tamošnje stanovništvo, a građane da ne primjenjuju silu te izbjegavaju izgrede i provokacije

Ravnatelj ureda srbijanske vlade za suradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je kako je prioritet pronaći pravedno rješenje 'za administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak' te da vlada inzistira na tome da se osigura normalizacija života građana, a istodobno i normalno funkcioniranje međunarodnih misija, posebice KFOR-a na sjeveru Kosova.

'Također, vlada poziva građane da ne primjenjuju silu i da izbjegavaju incidente i provokacije', kazao je Mihajlović. Srbijanska vlada, kako je rekao, inzistira na tome da se svi problemi rješavaju dogovorom, jer je dijalog jedini put koji može pridonijeti trajnoj stabilnosti.

Snage KFOR-a i lokalni Srbi sukobili su se u noći sa srijede na četvrtak na sjeveru Kosova, kod mjesta Dudin Krš na cesti od Kosovske Mitrovice prema graničnom prijelazu Jarinje prema Srbiji, nakon što su vojnici mirovnih snaga neuspješno pokušali ukloniti barikadu s prometnice.

Kako su izvijestili mediji u Beogradu i Prištini, vojnici KFOR-a pokušali su suzavcem i pucnjevima u zrak rastjerati više stotina kosovskih Srba koji su se okupili kako bi spriječili uklanjanje barikade, pri čemu je ozlijeđen 21 vojnik NATO-a.

'Prosvjednici su koristili silu uključujući bacanje kamenja te su pokušavali potisnuti snage KFOR-a napadajući ih vozilima sa šljunkom', kazao je KFOR u priopćenju u kojem se navodi da je jedan vojnik teže ozlijeđen.

Pripadnici NATO-a na srpske su napade odgovorili suzavcem, palicama i upozoravajućim hicima ispaljenim u zrak, dodaje se u priopćenju.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprestano smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo.

Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.

Najnoviji sukobi nastavak su nasilja proteklih mjeseci u kojima nisu postignuti nikakvi pomaci u pogledu smirivanja stanja na sjeveru Kosova, gdje žive pretežito Srbi, a koji bi, prema mišljenju zapadnih diplomata, mogli dovesti u pitanje odobravanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u Europskoj uniji početkom prosinca.