VALIDACIJSKE SERIJE

Srbija postaje prvi europski proizvođač Sputnjika V: 'I dalje ćemo cijepiti prijatelje i susjede'

09.04.2021 u 16:38

Bionic
Reading

U Srbiji je dosad primjenjeno više od 2,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa. Jednom dozom cijepljeno je 1,45 milijuna građana, a 1,2 milijuna primilo je i drugu dozu cjepiva, što je trećina punoljetnih građana Srbije. Cilj je da do kraja svibnja Srbija ima više od 2,8 cijepljenih, 2,2 dvostruko cijepljenih, a do kraja lipnja više od tri milijuna cijepljenih i dvostruko cijepljenih, priopćilo je veleposlanstvo Srbije u Zagrebu

U starosnoj populaciji između 65 i 74 godine cijepljeno je više od 51 posto stanovništva, dok je 42 posto stanovnika starijih od 75 cijepljeno. Srbija je oborila vlastiti dnevni rekord po broju cijepljenih ljudi, kada je 8. travnja cijepljeno više od 75.000 građana, što predstavlja posebno primjetan rezultat na polju imunizacije u međunarodnim okvirima.

Srbiji je dosad isporučeno ukupno 3,5 milijuna cjepiva. Osim portala eUprava i telefonskim putem, od 6. travnja je omogućena prijava za cijepljenje i putem aplikacije Viber preko službenog info servisa Vlade Srbije koji je pokrenut na Viberu. Od 9. travnja sve lokalne samouprave u Srbiji počinju organizirati slobodne punktove gdje se građani mogu cijepiti bez prethodne prijave, a istovremeno će se sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave preko portala eUprave ili aplikacije na Viberu.

Institut „Torlak“ je 5. travnja potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom „Generijum“, kojim ruska strana prenosi srpskoj strani podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju cjepiva „Sputnjik V“ u Srbiji. Tijekom travnja bit će proizvedene tri validacijske serije cjepiva “Sputnjik V”, a uzorci će biti poslani na kontrolu kvalitete u Institut „Gamaleja“. Nakon što institut potvrdi validnost uzoraka, institut „Torlak“ će pokrenuti proizvodnju cjepiva. Na taj način Srbija će postati prva zemlja u Europi koja proizvodi cjepivo „Sputnjik V“.

U Srbiji je cijepljeno 39.000 stranih državljana koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprave, najviše iz BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Srbija je trenutno fokusirana na cijepljenje svojih građana, ali će nastojati da kroz donacije cjepiva i u narednom razdoblju pomogne prijateljima i susjedima u borbi protiv korone, kako donacijama cjepiva, tako i cijepljenjem stranih državljana, poručuju iz srpskog veleposlanstva u Zagrebu.