IVICA DAČIĆ

'Srbija neće dopustiti da bude najveća žrtva migrantske krize'

04.10.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Srbija neće dopustiti da bude najveća žrtva migrantske krize, mora biti u kontaktu sa zemljama takozvane balkanske rute i priprema mjere za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa, poručio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić

'Zatvaranje granica nije isto što i podizanje ograde, ali u svakom slučaju Srbija se nalazi u situaciji kada mora veoma pažljivo osluškivati šta se događa. To znači da Srbija priprema mjere koje će pridonijeti zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa. Pokazali smo da jesmo humani, ali nećemo dopustiti da postanemo najveća žrtva migrantske krize', rekao je Ivica Dačić za Radio-televiziju Srbije poslije jučerašnjeg posjeta Mađarskoj i razgovora s premijerom Viktorom Orbanom o migrantskoj krizi.

Dačić je, ne navodeći više detalja o najavljenim mjerama, naglasio da su neophodni stalni kontakti sa zemljama koje se nalaze u gornjem dijelu tzv. balkanske migrantske rute, ali i da položaj Srbije ovisi o tome šta će se dalje događati u odnosima Europske unije i Turske, u kontekstu dogovora o rješavanju migrantske i izbjegličke krize.

Komentirajući referendum u Mađarskoj, na koji nije izišlo više od polovice glasača, ali ih je više od 98 posto glasovalo protiv kvota EU za prijem migranata, Dačić kaže da je mađarska vlada zadovoljna ishodom referenduma.

Dačić poslije odvojenih razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijartom i premijerom Viktorom Orbanom zaključuje da 'Mađarska neće mijenjati poziciju prema migrantima', što za Srbiju znači da 'neće biti promjena na granici'. Komentirajući lokalne izbore u BiH, srbijanski šef diplomacije ocijenio je najvažnijim da su i referendum prošlog tjedna i izbori u nedjelju protekli mirno i bez ozbiljnijih problema i incidenata.

Srbija će, poručio je Dačić, biti konstruktivan susjed zemalja u regiji i truditi se da 'ne upadne u opasne vode i spiralu' koja može dovesti do nestabilnosti.

'Srbija ima svoju jasnu poziciju - mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i RS, što je naša obveza po Dejtonskom sporazumu. Bit ćemo konstruktivan susjed koji može doprinijeti miru i stabilnosti', naglasio je Dačić, zamjerajući međunarodnoj zajednici da je politikom 'dvostrukih mjerila' u proteklim desetljećima dovodila do snaženja nacionalističkih i ekstremističkih snaga, dajući im vjetar u leđa.